Паљански борци обиљежили Дан борца Одбрамбено-отаџбинског рата (ФОТО)

13.02.2022. 12:32
0
ИЗВОР: Катера

Служењем парастоса у цркви Успења Пресвете Богородице, полагањем вијенаца на Централни споменик и свечаном академију у дому културе данас је у Палама обиљежен Дан борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Дан борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске први је и уводни догађај од укупно четири која ће ове године обиљежити манифестацију "Сретењски дани" у Палама.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Пале Петар Клисара новинарима је рекао ова организација данас обиљежава Дан борца с акцентом на сјећање на ратне другове који су положили животе у темеље настанка Републике Српске.

Слика

Фото: Катера

Клисара истиче да је ово јединствена прилика да се сјете свих настрадалих ратних другова, сабораца и дјела која су они учинили како би данас имали Републику Српску.

Он је истакао да је стање у борачкој популацији на подручју општине Пале тешко, да је све више бораца на ивици егзистенције и да се мора много тога урадити у наредном периоду, како би се то стање побољшало.

Клисара је свим демобилисаним борцима пожелио срећан Дан борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Демобилисани борац и бивши припадник Кошевске лаке бригаде Војске Републике Српске Владо Вујичић рекао је новинарима да се држава на неки начин покушава одужити члановима породица погинулих бораца и РВИ, међутим, према његовим ријечима, то уопште није на нивоу који ти борци заслужују.

- Да нема оних који су претекли и који су рат изнијели на својим плећима не би било ни нас овдје, јер рат је био такве природе да нестанемо са ових простора - каже Вујичић.

Слика

Владо Вујичић/Фото: Катера

Он додаје да је његова жеља да упути апел свим структурама које "машу заставицама" и хвале се тиме колико помажу борачке категорије, да им заиста помогну, посебно породицама погинулих бораца, РВИ и дјеци погинулих бораца ВРС.

- Већина тих бораца још увијек нема запослење, иако је прошло више од 20 година од завршетка рата - додаје Вујичић.

Вујичић је протекли Одбрамбено-отаџбински рат провео у Кошевској лакој бригади Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, гдје је три пута рањаван на сарајевском ратишту.

Током рата је обављао функцију начелника безбједности у наведеној бригади.

Вијенце су данас, поред чланова породица погинулих бораца, РВИ и борачке организације, положили и представници општине Пале, града Источно Сарајево, СУБНОР-а и других организација.

Након полагања вијенаца на Централни споменик, програм обиљежавања Дана борца у организацији Борачке организације општине Пале настављен је свечаном академијом у дому културе.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 7m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 6m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 33m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 25m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 23m
    1