Paljanski borci obilježili Dan borca Odbrambeno-otadžbinskog rata (FOTO)

13.02.2022. 12:32
0
IZVOR: Katera

Služenjem parastosa u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, polaganjem vijenaca na Centralni spomenik i svečanom akademiju u domu kulture danas je u Palama obilježen Dan borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Dan borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske prvi je i uvodni događaj od ukupno četiri koja će ove godine obilježiti manifestaciju "Sretenjski dani" u Palama.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Pale Petar Klisara novinarima je rekao ova organizacija danas obilježava Dan borca s akcentom na sjećanje na ratne drugove koji su položili živote u temelje nastanka Republike Srpske.

Slika

Foto: Katera

Klisara ističe da je ovo jedinstvena prilika da se sjete svih nastradalih ratnih drugova, saboraca i djela koja su oni učinili kako bi danas imali Republiku Srpsku.

On je istakao da je stanje u boračkoj populaciji na području opštine Pale teško, da je sve više boraca na ivici egzistencije i da se mora mnogo toga uraditi u narednom periodu, kako bi se to stanje poboljšalo.

Klisara je svim demobilisanim borcima poželio srećan Dan borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Demobilisani borac i bivši pripadnik Koševske lake brigade Vojske Republike Srpske Vlado Vujičić rekao je novinarima da se država na neki način pokušava odužiti članovima porodica poginulih boraca i RVI, međutim, prema njegovim riječima, to uopšte nije na nivou koji ti borci zaslužuju.

- Da nema onih koji su pretekli i koji su rat iznijeli na svojim plećima ne bi bilo ni nas ovdje, jer rat je bio takve prirode da nestanemo sa ovih prostora - kaže Vujičić.

Slika

Vlado Vujičić/Foto: Katera

On dodaje da je njegova želja da uputi apel svim strukturama koje "mašu zastavicama" i hvale se time koliko pomažu boračke kategorije, da im zaista pomognu, posebno porodicama poginulih boraca, RVI i djeci poginulih boraca VRS.

- Većina tih boraca još uvijek nema zaposlenje, iako je prošlo više od 20 godina od završetka rata - dodaje Vujičić.

Vujičić je protekli Odbrambeno-otadžbinski rat proveo u Koševskoj lakoj brigadi Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, gdje je tri puta ranjavan na sarajevskom ratištu.

Tokom rata je obavljao funkciju načelnika bezbjednosti u navedenoj brigadi.

Vijence su danas, pored članova porodica poginulih boraca, RVI i boračke organizacije, položili i predstavnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, SUBNOR-a i drugih organizacija.

Nakon polaganja vijenaca na Centralni spomenik, program obilježavanja Dana borca u organizaciji Boračke organizacije opštine Pale nastavljen je svečanom akademijom u domu kulture.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 12m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    7h 10m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    15h 36m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    13h 51m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    15h 30m
    0