Паљански дом културе добио нови унутрашњи и спољашни изглед вриједан 250.000 КМ

06.09.2020. 21:47
1
ИЗВОР: Катера

Реконструисана сала Културног центра Пале, за чије реновирање је Град Источно Сарајево издвојио 250.000 КМ, вечерас је свечано отворена представом "Ружна и опасна" позоришта "Славија" из Београда.

Свечаном отварању сале присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и вршилац дужности директора Спортско-културног центра Пале Мирослав Симовић, који су изразили задовољство реализованим пројектом и адаптацијом сале Културног центра.

Градоначелник Вуковић је рекао новинарима да је руководство града Источно Сарајево било у прилици да одговори једном великом и важном пројекту за општину Пале, а то је реконструкција зграде Културног центра.

- Сигурно је да је овим пројектом ријешено много тога, попут рјешавања питања енергетске ефикасности, постављања нове кровне конструкције, уређење тоалета, као и адаптација саме сале Културног центра. Сала Културног центра Пале је мјесто на којем се одвијају многобројна дешавања из области културе, те с тога мислим да Пале заслужују да имају једну овакву модерну и уредну салу - каже Вуковић.

Вуковић је изразио наду да ће у реконструисаном објекту Културног центра од данас уживати и сви други корисници објекта, те додао да би у будућности сви подједнако требали да водимо више рачуна о култури.

Вршилац дужности директора Спортско-културног центра Пале, у чијем оквиру функционише и сам Културни центар, Мирослав Симовић каже да су у овој тешкој години за све људе, када влада пандемија вируса корона, успјели да заврше све радове на реконструкцији и спољашности, али и унутрашњости објекта.

- У задњих неколико деценија ово је једна од најтежих година због пандемије, гдје смо били принуђени да будемо затворени због окупљања већег броја људи, па смо из тог разлога се обратили градоначелнику Вуковићу са намјером да вањско реновирање преселимо и унутра - каже Симовић.

Он додаје да је градоначелник Вуковић потврдно одговорио на ту молбу, те су убрзо почели радови на уређењу ентеријера објекта од мокрих чворова до саме сале.

Симовић каже да је објекат Културног центра Пале сједиште многобројних друштава, удружења и предузећа, веома важних за општину Пале и град Источно Сарајево, те из тог разлога сматра да је општина Пале реконструкцијом овог Центра добила много.

Зграда Културно-спортског центра Пале има изутетно занимљиву и дугу историју. Објекат, гдје је смјештен центар изграђен је 1928. године у спомен жртвама Првог свјетског рата и првобитни назив му је био Дом жртава. Након тога зграда је била дом Соколарима, који су у дворишту организовали и Соколске слетове.

За вријеме комунистичке Југославије, дом је једно вријеме служио у војне сврхе као касарна. Послије другог свјетског рата у Дому је била смјештена војска, па потом Основна школа. Дом је остао напуштен и запуштен од 1962. до 1974. године, када су предузети грађевински радови на његовој адаптацији. Том приликом је добио нови кров, улазни дио и лице зграде добило је други облик, а унутрашњост прилагођена својој намјени. Послије грађевинара у зграду су се уселиле институције које су имале у свом програму организовање културних садржаја за житеље Пала и околине.

Од 1992. до 1999. године у овом објекту је била смјештена Телевизија Републике Српске. Адаптацијом просторија дана 4. септембра 1999. године, објекту је враћена првобитна намјена и Јавна установа за културу креће са организовањем културних дешавања на Палама.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Marko 07.09.2020. 07:17
    Bravo Neso!
Повезане вијести
Миличевић и Вуковић вратили се са ходочашћа за малу Магдалену Миличевић и Вуковић вратили се са ходочашћа за малу Магдалену
Концерт Музичког ансамбла у Културном центру Пале Концерт Музичког ансамбла у Културном центру Пале
Филмотека: Моника Белучи и Венсан Касел Филмотека: Моника Белучи и Венсан Касел
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 55m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    20h 1m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 50m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 9m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 16m
    0