Paljanski dom kulture dobio novi unutrašnji i spoljašni izgled vrijedan 250.000 KM

06.09.2020. 21:47
1
IZVOR: Katera

Rekonstruisana sala Kulturnog centra Pale, za čije renoviranje je Grad Istočno Sarajevo izdvojio 250.000 KM, večeras je svečano otvorena predstavom "Ružna i opasna" pozorišta "Slavija" iz Beograda.

Svečanom otvaranju sale prisustvovali su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i vršilac dužnosti direktora Sportsko-kulturnog centra Pale Miroslav Simović, koji su izrazili zadovoljstvo realizovanim projektom i adaptacijom sale Kulturnog centra.

Gradonačelnik Vuković je rekao novinarima da je rukovodstvo grada Istočno Sarajevo bilo u prilici da odgovori jednom velikom i važnom projektu za opštinu Pale, a to je rekonstrukcija zgrade Kulturnog centra.

- Sigurno je da je ovim projektom riješeno mnogo toga, poput rješavanja pitanja energetske efikasnosti, postavljanja nove krovne konstrukcije, uređenje toaleta, kao i adaptacija same sale Kulturnog centra. Sala Kulturnog centra Pale je mjesto na kojem se odvijaju mnogobrojna dešavanja iz oblasti kulture, te s toga mislim da Pale zaslužuju da imaju jednu ovakvu modernu i urednu salu - kaže Vuković.

Vuković je izrazio nadu da će u rekonstruisanom objektu Kulturnog centra od danas uživati i svi drugi korisnici objekta, te dodao da bi u budućnosti svi podjednako trebali da vodimo više računa o kulturi.

Vršilac dužnosti direktora Sportsko-kulturnog centra Pale, u čijem okviru funkcioniše i sam Kulturni centar, Miroslav Simović kaže da su u ovoj teškoj godini za sve ljude, kada vlada pandemija virusa korona, uspjeli da završe sve radove na rekonstrukciji i spoljašnosti, ali i unutrašnjosti objekta.

- U zadnjih nekoliko decenija ovo je jedna od najtežih godina zbog pandemije, gdje smo bili prinuđeni da budemo zatvoreni zbog okupljanja većeg broja ljudi, pa smo iz tog razloga se obratili gradonačelniku Vukoviću sa namjerom da vanjsko renoviranje preselimo i unutra - kaže Simović.

On dodaje da je gradonačelnik Vuković potvrdno odgovorio na tu molbu, te su ubrzo počeli radovi na uređenju enterijera objekta od mokrih čvorova do same sale.

Simović kaže da je objekat Kulturnog centra Pale sjedište mnogobrojnih društava, udruženja i preduzeća, veoma važnih za opštinu Pale i grad Istočno Sarajevo, te iz tog razloga smatra da je opština Pale rekonstrukcijom ovog Centra dobila mnogo.

Zgrada Kulturno-sportskog centra Pale ima izutetno zanimljivu i dugu istoriju. Objekat, gdje je smješten centar izgrađen je 1928. godine u spomen žrtvama Prvog svjetskog rata i prvobitni naziv mu je bio Dom žrtava. Nakon toga zgrada je bila dom Sokolarima, koji su u dvorištu organizovali i Sokolske sletove.

Za vrijeme komunističke Jugoslavije, dom je jedno vrijeme služio u vojne svrhe kao kasarna. Poslije drugog svjetskog rata u Domu je bila smještena vojska, pa potom Osnovna škola. Dom je ostao napušten i zapušten od 1962. do 1974. godine, kada su preduzeti građevinski radovi na njegovoj adaptaciji. Tom prilikom je dobio novi krov, ulazni dio i lice zgrade dobilo je drugi oblik, a unutrašnjost prilagođena svojoj namjeni. Poslije građevinara u zgradu su se uselile institucije koje su imale u svom programu organizovanje kulturnih sadržaja za žitelje Pala i okoline.

Od 1992. do 1999. godine u ovom objektu je bila smještena Televizija Republike Srpske. Adaptacijom prostorija dana 4. septembra 1999. godine, objektu je vraćena prvobitna namjena i Javna ustanova za kulturu kreće sa organizovanjem kulturnih dešavanja na Palama.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Marko 07.09.2020. 07:17
    Bravo Neso!
Povezane vijesti
Miličević i Vuković vratili se sa hodočašća za malu Magdalenu Miličević i Vuković vratili se sa hodočašća za malu Magdalenu
Koncert Muzičkog ansambla u Kulturnom centru Pale Koncert Muzičkog ansambla u Kulturnom centru Pale
Filmoteka: Monika Beluči i Vensan Kasel Filmoteka: Monika Beluči i Vensan Kasel
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    22h 14m
    0
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    18h 53m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    15h 11m
    7
  • U nedjelju na Jasiku parastos za poginule borce VRS
    23h 4m
    0
  • Podnesen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Džudo saveza Republike Srpske
    18h 48m
    1