Пандемија отежала бригу о дјеци обољелој од канцера

03.09.2021. 09:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дјеца обољела од малигних болести морају бити изолована да се због ослабљеног имунитета не би заразила вирусом или бактеријом и због тога је период пандемије ковида-19 додатно отежао лијечење и бригу о овим малишанима, те је истовремено додао још једну бригу њиховим родитељима.

Наиме, септембар је Међународни мјесец подизања свијести о дјечјем канцеру, познатији као Златни септембар, а ове године ће низом активности бити обиљежен и широм БиХ.

Како је за "Независне новине" рекла Атифа Булдић Бешић, портпарол Удружења "Срце на длану", у БиХ не постоји званичан регистар дјеце обољеле од малигних болести, али се према подацима којима располажу број новодијагностикованих случајева годишње креће око 100.

- У ФБиХ се тренутно у процесу лијечења налази око 40 дјеце, а на годишњем нивоу у ФБиХ имамо око 60 новодијагностиковане дјеце сваке године - навела је Булдић Бешићева. Додала је да су најчешће дијагнозе леукемија и лимфоми те да је позитивно то што је изљечивост код леукемије око 80 одсто, а код лимфома чак до 90 одсто.

Како је истакла, лијечење дјеце обољеле од малигних болести и ван пандемије је изузетно комплексно, јер су они имунокомпромитовани пацијенти.

- Цијели третман је тежак у смислу да дјеца дуготрајно морају бити у изолацији, морају пазити на контакте и на додир с бактеријама и вирусима - казала је Булдић Бешићева.

Додала је да је долазак пандемије вируса корона отежавајућа околност, те да је додатно утицала на њихову изолованост, што такође негативно утиче на њихово ментално здравље.

- Родитељима дјеце обољеле од канцера је изузетно тешко јер су под великим притиском да осим бриге о његовом лијечењу од канцера сада морају бринути и о томе да се дијете не инфицира вирусом корона јер је њима често имуни систем сведен скоро на нулу - рекла је Булдић Бешићева.

Нагласила је да су с активностима обиљежавања Златног септембра већ почели, када су значајне грађевине у неколико градова у ФБиХ биле освијетљене златном бојом, те је додала да ће фокус овог септембра бити будућност дјеце обољеле од малигних болести.

- Желимо кроз искуства људи и дјеце која су у дјетињству лијечена од рака дати мотив и родитељима и дјеци која се тренутно налазе на лијечењу да будућност за њих постоји и да може бити свијетла - казала је Булдић Бешићева, додајући да је дјеци и родитељима потребна системска подршка.

Дијана Берић, предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних обољења "Искра", казала је да лијечење дјеце од канцера траје веома дуго, са смањеним контактом, те да је пандемија посебно утицала на то да они имају јако мало социјалних контаката.

- Ово свакако негативно утиче на њихово расположење, али и на њихово цјелокупно стање - рекла је Берићева за "Независне новине".

Истакла је да је вирус корона утицао на то да је цијело становништво морало бринути о заражавању, а родитељи дјеце обољеле од малигних болести су много више од других морали појачати своју бригу.

Берићева је додала да ће активности поводом обиљежавања Златног септембра у Српској имати током цијелог мјесеца, те да ће 11. септембра на Тргу Крајине у Бањалуци дијелити промотивни материјал, а истог дана навече ће златном бојом бити освијетљени Бански двор и зграда Градске управе Бањалука.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    3h 46m
    0
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    18h 40m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    4h 39m
    1
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 2m
    4
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    4h 3m
    1