Пандуревић: Српска изнад свега и заувијек

29.10.2021. 10:07
0
ИЗВОР: СРНА

На Сокоцу је промовисана књига "Нова балканизација српских земаља", аутора пуковника у пензији Винка Пандуревића из Београда чија је порука српском народу у БиХ да је Република Српска изнад свега и заувијек.

Пандуревић је рекао да је ова књига услиједила након претходне "Нови хладни рат и Србија", јер се показало да кроз процесе који се дешавају у посљедњих неколико година на Балкану, Срби и даље постају објекат, а не субјекат политике на овим просторима.

- Ми се боримо да сачувамо оно што је наше, да опстанемо, међутим укључују се неки фактори који у оквиру српског народа налазе неке снаге које могу ићи на руку онима који желе по сваку цену да Република Српска буде сведена на одређене регије. Ми морамо посматрати судбину Републике Српске - рекао је Пандуревић синоћ новинарима након промоције.

Према његовој оцјени, БиХ није ни бошњачка, ни српска, нити Хрватска, већ Натовска и као таква одговара једино том пакту.

Рјешење види у томе да се домаћи политичари сва три народа, колико год странци утицали, морају договорити и оставити превагу коју чини Запад, те избалансирати међусобне односе.

Он је навео да је у овој књизи у шест поглавља обрађивао актуелно геополитичко стање српског народа у БиХ, у региону и у Србији, са нагласком на постдејтонску БиХ, Косово и Метохију.

Пандуревић је нагласио да се улази у мултиполарни свијет, тако да Кина и Русија имају све већи значај, а Америка се полако повлачи из појединих дијелова свијета.

- Ми треба да у томе видимо своју прилику. Не да би нанијели штету било коме, него да би остварили свој интерес и колико-толико хармонично стање на Балкану - сматра Пандуревић.

Протојереј ставрофор Дарко Ђого, професор на Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи је, говорећи о књизи "Нова балканизација српских земаља", истакао да процеси који су дуги већ неколико вијекова неће бити завршени докле год српско национално питање не буде ријешено у оквирима једног јасног државотворног оквира.

Ђого, који је и професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, нагласио је да Срби не треба да одустану од тога, ма где живјели, већ треба да представљају и чине цјелину.

Он је препоручио читање ове књиге, која омогућава увид у стварност на пољу геополитике, геостратегије, социологије безбједности, те која би требало да буде неки вид обавезне литературе за изградњу стратегије опстанка и јачања Републике Српске.

Професор Милоје Пршић рекао је да је народ несаломив тамо гдје је јединствен. Пршић, који је некадашњи начелник Катедре војне историје на Војној академији у Београду и аутор више књига из области новије српске историје, препоручио је Пандуревићеву књигу за читање јер она одговара на ратове кроз историју, на актуелна збивања у БиХ, на Косову и Метохији и отвара све видике српском народу, захваљујући томе што је аутор све сабрао на једно мјесто.

Рецензент књиге "Нова балканизација српских земаља" Радован Томановић, генерал у пензији, рекао је да је ова књига узвишена, стамена, утемељена на основу научних метода.

"Нова балканизација српских земаља" је једанаеста књига генерала у пензији Винка Пандуревића из Београда, Сокочанина по рођењу који је као официр обављао одговорне дужности у ЈНА и Војсци Републике Српске.

Крај рата који је пратио насилно разбијање Југославије дочекао је у чину пуковника, након Дејтонског мировног споразума обављао је дужност замјеника начелника Генералштаба Војске Републике Српске, а у чин генерала унапријеђен је 1997. и исте године одбранио докторску дисертацију.

Књигу "Нова балканизација српских земаља" објавила је издавачка кућа "Свет књиге" из Београда, уз помоћ Представништва Републике Српске у Београду.

Промоцију ове књиге синоћ је у Парохијском дому на Сокоцу организовала соколачка Народна библиотека.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Руска делегација донијела на Нови Зејтинлик честицу "Пламена сјећања" из Москве Руска делегација донијела на Нови Зејтинлик честицу "Пламена сјећања" из Москве
Средњошколски центар „Василије Острошки“ у понедјељак обиљежава Дан школе Средњошколски центар „Василије Острошки“ у понедјељак обиљежава Дан школе
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    3h 12m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    7h 15m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    9h 19m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    21h 55m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 33m
    0