Pandurević: Srpska iznad svega i zauvijek

29.10.2021. 10:07
0
IZVOR: SRNA

Na Sokocu je promovisana knjiga "Nova balkanizacija srpskih zemalja", autora pukovnika u penziji Vinka Pandurevića iz Beograda čija je poruka srpskom narodu u BiH da je Republika Srpska iznad svega i zauvijek.

Pandurević je rekao da je ova knjiga uslijedila nakon prethodne "Novi hladni rat i Srbija", jer se pokazalo da kroz procese koji se dešavaju u posljednjih nekoliko godina na Balkanu, Srbi i dalje postaju objekat, a ne subjekat politike na ovim prostorima.

- Mi se borimo da sačuvamo ono što je naše, da opstanemo, međutim uključuju se neki faktori koji u okviru srpskog naroda nalaze neke snage koje mogu ići na ruku onima koji žele po svaku cenu da Republika Srpska bude svedena na određene regije. Mi moramo posmatrati sudbinu Republike Srpske - rekao je Pandurević sinoć novinarima nakon promocije.

Prema njegovoj ocjeni, BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, niti Hrvatska, već Natovska i kao takva odgovara jedino tom paktu.

Rješenje vidi u tome da se domaći političari sva tri naroda, koliko god stranci uticali, moraju dogovoriti i ostaviti prevagu koju čini Zapad, te izbalansirati međusobne odnose.

On je naveo da je u ovoj knjizi u šest poglavlja obrađivao aktuelno geopolitičko stanje srpskog naroda u BiH, u regionu i u Srbiji, sa naglaskom na postdejtonsku BiH, Kosovo i Metohiju.

Pandurević je naglasio da se ulazi u multipolarni svijet, tako da Kina i Rusija imaju sve veći značaj, a Amerika se polako povlači iz pojedinih dijelova svijeta.

- Mi treba da u tome vidimo svoju priliku. Ne da bi nanijeli štetu bilo kome, nego da bi ostvarili svoj interes i koliko-toliko harmonično stanje na Balkanu - smatra Pandurević.

Protojerej stavrofor Darko Đogo, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči je, govoreći o knjizi "Nova balkanizacija srpskih zemalja", istakao da procesi koji su dugi već nekoliko vijekova neće biti završeni dokle god srpsko nacionalno pitanje ne bude riješeno u okvirima jednog jasnog državotvornog okvira.

Đogo, koji je i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglasio je da Srbi ne treba da odustanu od toga, ma gde živjeli, već treba da predstavljaju i čine cjelinu.

On je preporučio čitanje ove knjige, koja omogućava uvid u stvarnost na polju geopolitike, geostrategije, sociologije bezbjednosti, te koja bi trebalo da bude neki vid obavezne literature za izgradnju strategije opstanka i jačanja Republike Srpske.

Profesor Miloje Pršić rekao je da je narod nesalomiv tamo gdje je jedinstven. Pršić, koji je nekadašnji načelnik Katedre vojne istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu i autor više knjiga iz oblasti novije srpske istorije, preporučio je Pandurevićevu knjigu za čitanje jer ona odgovara na ratove kroz istoriju, na aktuelna zbivanja u BiH, na Kosovu i Metohiji i otvara sve vidike srpskom narodu, zahvaljujući tome što je autor sve sabrao na jedno mjesto.

Recenzent knjige "Nova balkanizacija srpskih zemalja" Radovan Tomanović, general u penziji, rekao je da je ova knjiga uzvišena, stamena, utemeljena na osnovu naučnih metoda.

"Nova balkanizacija srpskih zemalja" je jedanaesta knjiga generala u penziji Vinka Pandurevića iz Beograda, Sokočanina po rođenju koji je kao oficir obavljao odgovorne dužnosti u JNA i Vojsci Republike Srpske.

Kraj rata koji je pratio nasilno razbijanje Jugoslavije dočekao je u činu pukovnika, nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma obavljao je dužnost zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, a u čin generala unaprijeđen je 1997. i iste godine odbranio doktorsku disertaciju.

Knjigu "Nova balkanizacija srpskih zemalja" objavila je izdavačka kuća "Svet knjige" iz Beograda, uz pomoć Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Promociju ove knjige sinoć je u Parohijskom domu na Sokocu organizovala sokolačka Narodna biblioteka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    6h 34m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    6h 39m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    7h 31m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    20h 1m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    7h 45m
    0