Пандуревић: Више области погодних за инвестиције

23.08.2021. 09:48
0
ИЗВОР: Срна

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево /РАИС/ Младенка Пандуревић изјавила је Срни да дрвопрерађивачка и прехрамбена индустрија, пољопривреда и органска производња, туризам, те екологија и обновљиви енергетски извори представљају области које показују највише потенцијала за инвестиције када је ријеч о шест градских општина.

Пандуревићева је навела да се Агенција може похвалити врло квалитетном сарадњом са свих шест општина у саставу града Источно Сарајево.

Она је рекла да је, према информацији Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, на подручју града Источно Сарајево у 2020. години пословало 1.349 привредних субјеката.

Пандуревићева је истакла да буџет Агенције за текућу годину износи 334.000 КМ, а у наредном периоду ће наставити да спроводе активности које доприносе свеукупном развоју града Источно Сарајево.

Она је напоменула да Агенција тренутно реализује пројекат "Уживај у Сарајевско-романијском региону" /Ењоy Сарајево-Романија регион/, који финансирају ЕУ и Њемачка у оквиру "ЕУ за бизнис" пројекта, а усмјерен је на валоризацију туристичких потенцијала побољшањем постојећих и развојем нових туристичких производа и интернационализацију туристичке понуде зелене линије "Виа Динарика Сарајевско-романијске регије".

Агенција овај пројекат реализује у сарадњи са Привредном комором Републике Српске, предузећем "Станишић" и Туристичком организацијом Јахорина – град Источно Сарајево, која је уједно и носилац пројекта.

- Пројекат се реализује дуж зелене стазе `Виа Динарика Сарајевско-романијске регије`, обухватајући подручје општина Пале, Источни Стари Град и Соколац. Предвиђено трајање пројекта је 18 мјесеци, односно до новембра - истакла је Пандуревићева.

Она је додала да је до сада завршено и постављање адреналинских садржаја на локалитету Бруса на Требевићу.

Набављен је и постављен балон на везани лет, а затим је предвиђено стављање у функцију дјечије играонице, теретане на отвореном и вјештачке стијене, док ће бити постављене клупе и видиковац дужине 45 километара пјешачке стазе која је у претходном периоду уређена и мапирана туристичком сигнализацијом.

У току је израда андроид апликације која ће бити доступна на свим "паметним" уређајима, а укупна вриједност пројекта је 505.369 КМ, при чему учешће партнера износи 113.556 КМ.

Пандуревићева је рекла да је пројекат "Заједно сачувајмо енергију" /Let's save energy together/ одобрен за финансирање у оквиру Програма регионалне сарадње Амбасаде Чешке у БиХ, чија је сврха увођење одрживог кориштења обновљивих извора енергије кроз кампању подизања свијести и успостављање пилот соларних система у четири средњошколска центра на подручју Источног Сарајева, те спровођење промотивне кампање.

Она је навела да је предвиђено трајање пројекта осам мјесеци, од марта до октобра.

Укупан буџет пројекта је 46.620 КМ - суфинансирање Амбасаде Чешке 31.716 КМ или 68 одсто и 14.904 КМ учешће Агенције, односно 32 одсто.

Пандуревићева је истакла да је појава вируса корона утицала у највећој мјери на реализацију завршних активности пројекта "Паметни град" /ESMARTCITY/, а ограничене су промоције пројеката и нових туристичких садржаја путем посјета међународним сајмовима, што је онемогућено.

Агенција је као први корак ка креирању мјера за подршку привредницима у периоду од 10. априла до 15. маја прошле године спровела истраживање о теми "Утицај кризе узроковане пандемијом ковида 19 на пословање предузећа на подручју града Источно Сарајево".

У истраживању је учествовало укупно 150 привредника који послују на подручју града, а обухваћени су различити сектори као и предузећа извозници.

- Нажалост, Агенција није била у могућности пружити директну финансијску подршку привредницима, јер у буџету нема средства за ту намјену, али је пажњу и расположиве капацитете усмјерила на позиве који се односе на активну помоћ /малим и средњим предузећима /МСП/, те је све ресурсе ставила на располагање оним субјектима који желе да аплицирају за добијање намјенских средстава - истакла је Пандуревићева.

Она је нагласила да ће у наредном периоду бити улагано у унапређење привредног амбијента, посебно у подршку привредним субјектима на подручју града Источно Сарајево.

- План Агенције је да активно дјелује и допринесе напорима Градске управе за ублажавање негативних ефеката кризе проузроковане вирусом корона - закључила је Пандуревићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Објављено пет позива за достављање пројектних приједлога с циљем запошљавања Објављено пет позива за достављање пројектних приједлога с циљем запошљавања
Биљана Лукић изабрана за предсједницу Актива жена СДС-а, Младенка Пандуревић за њену замјеницу Биљана Лукић изабрана за предсједницу Актива жена СДС-а, Младенка Пандуревић за њену замје...
У Источном Сарајеву инфо-дан о Акцелератор програму У Источном Сарајеву инфо-дан о Акцелератор програму
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 15m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 48m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 29m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 54m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 29m
    0