Папа Пије ћутао о масовним убиствима нацистичке Њемачке иако је о њима знао све

04.05.2020. 11:16
0
ИЗВОР: СРНА

Папа Пије Дванаести ћутао је о злочинима нацистичке Њемачке иако је о њима знао све, утврдио је тим њемачких историчара који је имао увид у архив Ватикана, отворен 2. марта.

Угледни црквени историчар Хуберт Волф, који је предводио тим, рекао је да је током истраживања, прекинутог због пандемије вируса корона, пронашао 11 томова које су исусовци саставили о Холокаусту прије 40 година како би заштитили Пија Дванаестог.

- Прве информације о масовном прогону Јевреја, Пије је добио 1942. године јер је ватиканска дипломатија, позната по ефикасности, веома прецизно утврдила размјере злочина Хитлеровог режима. Тако се у архивама чува и документ из којег се види да су у септембру 1942. године САД послале детаљан извјештај о убијању Јевреја у Пољској и да је папа о њему упознат чим је дошао у Ватикан - изјавио је Волф за католички лист "Кирхе Лебен".

Он је навео да је ту још много докумената који потврђују да је Ватикан о свему био обавијештен.

- Нема сумње да је папа био свјестан да се врше масовна убиства, и то не само Јевреја - рекао је Волф, преносе "Вечерње новости".

Тај лист наводи да ће за ове просторе бити занимљиво видјети шта архиви крију о сарадњи Ватикана и злочинаца из НДХ и да ли је Римокатоличка црква знала за бјекства усташа након Другог свјетског рата и њихово скривање у самостанима, указујући да је међу њима био и усташки поглавник Анте Павелић.

Са посебним занимањем очекује се даље истраживање које би требало да разоткрије праву уогу кардинала Алојзија Степинца, напомиње се у тексту.

Коментари 0
Повезане вијести
Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Исказ Уроша Блажића, осмоструког убице: Не каје се за масакр Исказ Уроша Блажића, осмоструког убице: Не каје се за масакр
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    15h 36m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    16h 49m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    17h 29m
    0
  • Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
    9h 52m
    0
  • Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
    15h 25m
    0