Papa Pije ćutao o masovnim ubistvima nacističke Njemačke iako je o njima znao sve

04.05.2020. 11:16
0
IZVOR: SRNA

Papa Pije Dvanaesti ćutao je o zločinima nacističke Njemačke iako je o njima znao sve, utvrdio je tim njemačkih istoričara koji je imao uvid u arhiv Vatikana, otvoren 2. marta.

Ugledni crkveni istoričar Hubert Volf, koji je predvodio tim, rekao je da je tokom istraživanja, prekinutog zbog pandemije virusa korona, pronašao 11 tomova koje su isusovci sastavili o Holokaustu prije 40 godina kako bi zaštitili Pija Dvanaestog.

- Prve informacije o masovnom progonu Jevreja, Pije je dobio 1942. godine jer je vatikanska diplomatija, poznata po efikasnosti, veoma precizno utvrdila razmjere zločina Hitlerovog režima. Tako se u arhivama čuva i dokument iz kojeg se vidi da su u septembru 1942. godine SAD poslale detaljan izvještaj o ubijanju Jevreja u Poljskoj i da je papa o njemu upoznat čim je došao u Vatikan - izjavio je Volf za katolički list "Kirhe Leben".

On je naveo da je tu još mnogo dokumenata koji potvrđuju da je Vatikan o svemu bio obaviješten.

- Nema sumnje da je papa bio svjestan da se vrše masovna ubistva, i to ne samo Jevreja - rekao je Volf, prenose "Večernje novosti".

Taj list navodi da će za ove prostore biti zanimljivo vidjeti šta arhivi kriju o saradnji Vatikana i zločinaca iz NDH i da li je Rimokatolička crkva znala za bjekstva ustaša nakon Drugog svjetskog rata i njihovo skrivanje u samostanima, ukazujući da je među njima bio i ustaški poglavnik Ante Pavelić.

Sa posebnim zanimanjem očekuje se dalje istraživanje koje bi trebalo da razotkrije pravu uogu kardinala Alojzija Stepinca, napominje se u tekstu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Iskaz Uroša Blažića, osmostrukog ubice: Ne kaje se za masakr Iskaz Uroša Blažića, osmostrukog ubice: Ne kaje se za masakr
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    17h 46m
    2
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    18h 59m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    19h 39m
    0
  • Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I
    12h 2m
    0
  • Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu
    11h 13m
    0