Парламентарне странке за исплату валоризоване накнаде ствараоцима Републике Српске

21.07.2020. 17:58
2
ИЗВОР: СРНА

Странке које партиципирају у Народној скупштини Републике Српске данас су на Палама потписале Изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца Републике Српске, односно о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Републике Српске.

Изјаву су потписали предсједници СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Мирко Шаровић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДНС-а Ненад Нешић и СПС-а Горан Селак, те представници ПДП-а Ненад Вуковић, Уједињене Српске Милан Новитовић, НДП-а Александар Фулурија и Демоса Ацо Станишић.

Захваљујући за добијену подршку, предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник рекао је да ће на овај начин бити враћен дуг људима који су у току рата имали снаге да створе Српску.

Он је подсјетио да је Република Српска у току рата имала војно и цивилно-политичко крило, као и друге двије стране учеснице у рату.

- Наше цивилно-политичко крило успјело је створити Републику Српску и на њу треба да будемо поносни - рекао је Крајишник новинарима у Палама.

Наводећи да су 1996. године у Републици Српској усвојена два законска акта - о надокнадама посланицима првог сазива Народне скупштине и рјешавању њиховог стамбеног питања, Крајишник је констатовао да ниједан од њих за 24 године није имплементиран.

- Никад никоме ништа није исплаћено и закључили смо да би требало на неки начин то валоризовати - рекао је Крајишник, додајући да закон о томе и даље постоји.

Према његовим ријечима, закључено је да би та лица за 5,5 година колико нису примала плату требало да приме валоризовану накнаду на основу поређења платом данашњих посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Крајишник је истакао да многи од првих посланика, чланова Предсједништва и Владе живе тешко, неки су болесни и са малим пензијама од којих не могу купити ни лијекове.

Захваљујући свим странкама што су разумјеле тешку ситуацију да се плати оно што ствараоци Републике Српске нису наплатили у току рата, Крајишник је рекао да ће Изјава бити упућена Влади Републике Српске, која ће након што уради оно што је из њеног домена, акт упутити Народној скупштини.

Он је додао да ће све бити доступно јавности и да ће сви моћи да се упознају о овој иницијативи.

Крајишник је навео да је о свему разговарао и са предсједником Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем, који је рекао да треба ријешити питање стваралаца Српске и да ће иницијатива бити подржана.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" прецизирао је да иницијатива за валоризовану накнаду за 5,5 ратних година обухвата 114 људи, укључујући и чланове Предсједништва који нису били обухваћени првим законом.

Остали учесници састанка нису давали изјаве.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Slaviša 22.07.2020. 10:48
    Sta je sa borcima i porodicama poginulih,njih ko j**e...
  • Generic placeholder image
    Istočno sarajevo 21.07.2020. 23:22
    Kako bi lijepo bilo da se ove glavešine sjete i maloljtnih učesnika u ratu pa da i njima daju neku naknadu a ne samo ustakljenu zahvalnicu A4 formata, koju im je isti Savčić dao, jer i oni su stvarali Srpsku
Повезане вијести
Данас исплата борцима, инвалидима и за туђу његу и помоћ, сутра вишечланим породицама Данас исплата борцима, инвалидима и за туђу његу и помоћ, сутра вишечланим породицама
Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО) Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО)
Данас исплате накнада борцима, вишечланим породицама и за туђу његу Данас исплате накнада борцима, вишечланим породицама и за туђу његу
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 45m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 1m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 17m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 27m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    3h 39m
    0