Патријарх Павле на самрти поручио Јоаникију: Дао Бог да те удостоји да сједнеш на престо СПЦ

11.09.2020. 17:24
0
ИЗВОР: ATV

Тада је ухапшен након литије у Никшићу на којој се окупило више од 10.000 вјерника и тиме ушао у историју Црне Горе као први српски владика који је утамничен у 21. вијеку.

- Никакав проблем ја немам с тим. Мене је понекад срамота што сам на слободи, што нисам у затвору, с обзиром на све оно што се догађа - изјавио је само неколико сати прије него што су му припадници полиције наредили да скине панагију и мантију и смјестили га у ћелију.

- Боримо се и идемо путем наших предака. Носимо свој крст достојанствено. Идемо путем оних који су гинули и крв проливали и главе своје полагали за светиње. Тако смо очували нашу вјеру, тако ћемо је и данас чувати ако буде требало - рекао је Јоаникије.

Народ у Црној Гори, а нарочито Никшићани који су га данима чекали испред затвора и, према сопственим ријечима, били спремни да дају живот за слободу овог владике, знају зашто га браћа архијереји зову Молитвеник, колико има чисто монашко срце, колико је јак и непоколебљив у вери и посвећен само путу Господа и одбрани светиња.

А ко је и какав је у ствари Јоаникије, који се никада није наметао и медијски експонирао препознао је први најомиљенији српски патријарх - Павле.

Многи из врха СПЦ ових дана, док је владика Јоникије био утамничен, сјетили су се да је патријарх Павле 2009. године, само неколико дана пред смрт, рекао да се нада да ће на чело СПЦ једног дана доћи управо Јоаникије.

Према свједочењима, када је епископ никшићки дошао да посјети већ веома болесног патријарха Павла, није скривао своју тугу што види да је крај његовог овоземаљског живота веома близу.

- Неки желе моју столицу, неки јој се надају, а ти само желиш да послужим још цркви српској. Дао Бог да те удостоји да сједнеш на престо Српске православне цркве - рекао је тада патријарх из болничке постеље, а на те ријечи Јоаникије је заплакао, свједоче многи из СПЦ.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    9h 5m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    9h 37m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    9h 46m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    4h 48m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    12h 53m
    0