Патријарх Порфирије: Црква и народ су једно

23.09.2022. 17:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас да су Црква и народ једно и да црква као скуп црквених прелата који носе посебну одјећу никада не стоји насупрот свог народа, већ је са њим јединствена.

Отварајући научни скуп "`Привредник` кроз три вијека" у Ректорату Универзитета у Београду, патријарх је у свечаној бесједи поводом 125 година од оснивања Српског привредног друштва Фондације "Привредник", истакао да је и ова организација, на чијем је челу већ 21 годину, у своје темеље поставила Цркву.

- Чињеница је да су на терену најважнији посао у одабиру ђака, односно талентоване деце, која нису имала могућност да се школују, учествовали учитељ и свештеник. Они су имали улогу да бирају ту децу да се васпитавају и образују, а то, пре свега, значи да развијајуу честитост и да се развијају у духу врлине, а онда око ње као стожера да стичу и нека знања - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је подсјетио да се тиме руководио и оснивач Фондације Владимир Матијевић, истичући да је овај привредник и банкар, који је утемељио "Привредник" 1897. у Загребу, био Србин у најбољем смислу те ријечи.

- Отуда је природно да је и Црква у овој фондацији и током читавог њеног трајања. Пре 21 годину сам од неколико људи замољен да преузмем водећу улогу у `Привреднику`, када сам био монах у манастиру Ковиљ. Кроз све ове године неизмерно сам обогаћен искуством у `Привреднику` и сматрам то великим благословом и даром Божијим - навео је патријарх у бесједи.

Патријарх Порфирије је истакао да не зна да ли је већи дар и благослов то што је за то вријеме сусретао људе који су имали могућност и хтјели да помогну "Привреднику" или што је свих ових година упознавао дјецу и младе људе, који су честити и штедљиви, али не у смислу себичности и или отимања простора, похвале, позиције или материјални добитак од било кога".

Српски патријарх рекао је да ће он и окупљени у "Привреднику" то друштво подизати тако да демантују оне који их прозивају да су старомодни и позивају да буду модерни, а да под тим појмом подразумијевају да треба да забораве на себе и искључе свој систем вриједности и укључе неки нови.

Његова светост навео је да то није тачно и да Црква, као и "Привредник", прати трендове и да се информише на сваком пољу модерности.

Према ријечима патријарха, "Привредник" нас подсјећа и учи да гледати у прошлост не значи напуштати садашњост, одустајати од будућности и затварати се у некакав мрак и гето онога што је некада било.

- Гледајући у прошлост `Привредника`, поред максиме `рад, штедња, честитост`, која изражава дух `Привредника`, ми се утврђујемо у својим коренима и из њих црпимо трајну истину, а то је да смо духовно једно и духовно једиствени без обзира на то где се налазимо и без обзира на политичке токове у којима смо били - нагласио је патријарх.

Осим тога, како је објаснио патријарх, има смисли трудити се да се чује ријеч Божија, која људе позива да љубе ближњег свог и да у сваком човјеку виде ближњег.

- Преносећи дух `Привредника` у наше време, ми се осавремењујемо и утврђујемо се у ономе што јесмо и припремамо се за потпуну отвореност без комплекса и страха према свакоме с ким ступамо у контакт, са жељом и идејом да му дарујемо оно што је наше и да примимо дар од онога ко је спреман да га поклони и да нам дарује себе - навео је патријарх Порфирије.

Скуп посвећен 125. годишњици од оснивања "Привредника" отворио је ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, а обратили су се и представник Српске академије наука и уметности /САНУ/ Стеван Пилиповић, предсједник Матице српске Драган Станић и државни секретар Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Србије Маријана Дукић Мијатовић.

"Привредник" је основан 1897. године у Загребу, а сједиште фондације је прије 100 година премјештено у Београд.

Фондација је 1947. године забрањена, а поново је основана 1993. у Новом Саду, откада је пружила помоћ за 2.500 талентоване дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарху Порфирију уручена плакета Коларчеве задужбине Патријарху Порфирију уручена плакета Коларчеве задужбине
Патријарху Порфирију уручена Плакета мира Патријарху Порфирију уручена Плакета мира
Црква из времена Немањића пронађена код Шековића Црква из времена Немањића пронађена код Шековића
Најчитаније
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  10h 43m
  6
 • Театар у сарајевских Срба
  2h 18m
  0
 • Џудо клуб „Романија“ из Пала успјешан у Војковићима
  6h 40m
  0
 • Завршени четврти "Дани Слоге" у Саборној цркви у Сарајеву
  8h 48m
  0
 • Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица
  9h 5m
  0