Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово

26.02.2024. 17:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас литургију поводом празника Светог Симеона Мироточивог у цркви на Новом Београду, која носи име овог светитеља и утемељивача српске државе, а у пригодној бесједи је истакао да је важно чувати и живјети предање Христово.

Његова светост је навео да Српска православна црква (СПЦ) и вјерници данас празнују славу посвећену светитељу, који је отац, коријен и извор православних Срба, саопштено је из Информативне службе СПЦ.

- НекА Бог да да се држимо аманета који нам је оставио Свети Симеон Мироточиви зато што то није аманет који нас држи за земљу - не тиче се тла и крви, него се тиче суштине нашега постојања. Тиче се онога о чему је данашње Јеванђеље говорило, а то је да ко хоће да сачува душу своју изгубиће је, а ко изгуби Христа ради, наћи ће је - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски нагласио је да је предање ријеч која смета ушима модерног човјека, који хоће да све у њему почиње и да се све са њим завршава.

- Важно је да, држећи се аманета Светог Симеона Мироточивог, знамо да држимо предање. Нека молитве Светог Симеона учине да чувамо предање, јер предање није ништа друго него Христос и Јеванђеље, а то предање значи да желимо да будемо бољи и да будемо добри, а не да нам буде добро и да нам то буде циљ - поручио је патријарх Порфирије.

Његова светост честитао је свештеницима и парохијанима храма Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду данашњу крсну славу.

Српска православна црква данас прославља Светог Симеона Мироточивог, оца Светог Саве и оснивача династије Немањић која је владала српским земљама више од два вијека.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: „На данашњи празник се радује цела Васељена“ Патријарх Порфирије: „На данашњи празник се радује цела Васељена“
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 57m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    22h 8m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 34m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 39m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 48m
    0