Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo

26.02.2024. 17:05
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog u crkvi na Novom Beogradu, koja nosi ime ovog svetitelja i utemeljivača srpske države, a u prigodnoj besjedi je istakao da je važno čuvati i živjeti predanje Hristovo.

Njegova svetost je naveo da Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici danas praznuju slavu posvećenu svetitelju, koji je otac, korijen i izvor pravoslavnih Srba, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

- NekA Bog da da se držimo amaneta koji nam je ostavio Sveti Simeon Mirotočivi zato što to nije amanet koji nas drži za zemlju - ne tiče se tla i krvi, nego se tiče suštine našega postojanja. Tiče se onoga o čemu je današnje Jevanđelje govorilo, a to je da ko hoće da sačuva dušu svoju izgubiće je, a ko izgubi Hrista radi, naći će je - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski naglasio je da je predanje riječ koja smeta ušima modernog čovjeka, koji hoće da sve u njemu počinje i da se sve sa njim završava.

- Važno je da, držeći se amaneta Svetog Simeona Mirotočivog, znamo da držimo predanje. Neka molitve Svetog Simeona učine da čuvamo predanje, jer predanje nije ništa drugo nego Hristos i Jevanđelje, a to predanje znači da želimo da budemo bolji i da budemo dobri, a ne da nam bude dobro i da nam to bude cilj - poručio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost čestitao je sveštenicima i parohijanima hrama Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu današnju krsnu slavu.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save i osnivača dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život
Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek
Patrijarh Porfirije: „Na današnji praznik se raduje cela Vaseljena“ Patrijarh Porfirije: „Na današnji praznik se raduje cela Vaseljena“
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    3m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    18h 25m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    19h 40m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    23h 58m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    15h 33m
    0