Патријарх Порфирије: Храм Светог Саве мјесто молитве за мир међу свим људима

22.10.2022. 19:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је у разговору са ученицима Српске православне гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић" из Загреба Храм Светог Саве на Врачару мјесто молитве за мир међу свим људима.

- Колико сам радостан што сте овде, мислим да нема разлога да вам објашњавам, а сигуран сам да сте и ви у истој мери радосни. Ово је саборни храм нашег православног народа и где год да наши православни Срби живе овде им је извориште и корен - рекао је патријарх Порфирије, који је данас у храму Светог Саве угостио ученике Српске православне гимназије из Загреба.

Патријарх српски је нагласио да је овдје Србима и сабирно и саборно мјесто, али прије свега мјесто молитве за мир свим људима и међу свим људима, мјесто молитве за добро свим људима и међу свим људима.

- Једном речју, то је место молитве да ми и сви људи света буду оно што Бог хоће од људи, а то је да имамо спознају да су сви људи позвани да буду не само пријатељи међусобно, него и много више од тога, а то је да буду браћа - рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао да је тај позив по себи довољан да објасни зашто постоји овај храм и зашто уопште постоје храмови у хришћанству, али и у свим другим народима и у свим другим вјерама без обзира на то о којој вјери је ријеч.

- Ја вас с радошћу поздрављам, а ако Бог да видећемо се ускоро, за неколико дана, и у Загребу, у нашој Гимназији. Живели и нека вас Господ све благослови - поручио је патријарх Порфирије.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанац који је задужио Србе Албанац који је задужио Србе
Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини
Мучки напад на Алексиће у Грачаници дубоко забринуо све Србе Мучки напад на Алексиће у Грачаници дубоко забринуо све Србе
Најчитаније
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    19h 55m
    0
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    21h 32m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    20h 26m
    0
  • Крађа грађевинског материјала у Источној Илиџи
    22h 53m
    0
  • Мртве рибе плутају по мору
    17h 34m
    0