Патријарх Порфирије: Исправно отказивање "Европрајда"

06.09.2022. 17:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је отказивање "Европрајда" у Београду исправна одлука.

- Ова тема је нама вештачки наметнута и потпуно је супротна систему вредности нашег народа, а исто тако и наше браће и сестара других вера и нација са којима живимо. О томе су ми непосредно посведочили представници традиционалних цркава и верских заједница. Стога отказивање ове манифестације сматрам исправним - рекао је патријарх Порфирије.

Он је нагласио да је у душу православних хришћана усађено учење Цркве изражено већ на почетним странама Библије, гдје је записано да је Бог створио човјека као два пола, као мушко и женско, што значи да су брак и породица од постања свијета дефинисани као заједница љубави мушкарца и жене са њиховом дјецом.

- У потпуности разумемо суштински оправдану велику забринутост нашег народа који је у грубом промовисању и наметању политика и идеологија које имају за циљ да поруше стубове на којима се вековима гради наш идентитет, да све постане крхко, релативно и флуидно, осетио дубинско и систематско угрожавање свих темељних вредности којима је вековима одан, а посебно светиње брака и породице - навео је патријарх српски, саопштено је из СПЦ.

Патријарх Порфирије је навео да је свештенство више пута у непосредном разговору са највишим представницима државе изнијело разлоге због којих сматра да је нужно и оправдано отказивање "Европрајда".

Он је указао на то да Црква Христова поштује богомдаровану слободу сваког људског бића и зато је против сваког облика насиља, јавног жигосања и прогона било кога.

- Зло се не лечи и не побеђује насиљем, него се на тај начин само умножава. Молимо се Христу Господу да нас молитвама Светог Саве српског у време када су пред нашом отаџбином и народом различита искушења и проблеми, лиши овог, штетно и беспотребно нам наметнутог - закључио је патријарх српски.

"Европрајд" је требало да буде одржан средином септембра у Београду, али је отказан. Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да преузима пуну одговорност за неодржавања "Европрајда" у Београду и да неће бити промјене те одлуке. 

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 34m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 53m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 20m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    13h 0m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 58m
    1