Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек

23.03.2024. 21:43
1
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је у суботу прве седмице Васкршњег поста Свету архијерејску литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру и истакао да се кроз пост открива аутентичан, истински, прави човјек.

- Ми не постојимо због поста, него је пост устројен у нашем животу због нас. Кроз пост желимо да се у нама открива аутентичан, истински, прави човек, да се он пројављује, да се он теше и негује, да се у њему пројави природна воља нашега бића - истакао је патријарх Порфирије у литургијској проповиједи.

Патријарх српски нагласио је да је пост видљив знак и показатељ како човјек види смисао и суштину живота.

- Постом показујемо да рачунамо на подвиг, да имамо у виду њега као саставног дела свог живота. Постом потврђујемо можда свесно, можда и несвесно, да пуноћу, лепоту, мир, радост и хармонију не видимо као нешто што се једино може остварити из области овог видљивог, споредног, материјалног света - навео је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је навео да многи просвећенији и духовнији заправо кроз пост показују и пројављују да се у овоме свијету уопште не може пронаћи пуноћа, смисао, хармонија, мир, љепота и све оно што је врлина, што је добро и што је људима суштински потребно.

- И корак даље – боље рећи да се то може наћи и у овом свету само уколико подразумевамо да овај свет јесте израз творачке силе љубави Божје и да овај свет и ми у њему постојимо благодаћу и вољом Божјом - напоменуо је патријарх Порфирије.

Његов светост је истакао да у крајњој линији циљ поста јесте развијање и постизање повјерења у Бога, у Његов промисао, у то да све што од Њега долази има свој смисао који често човјек не може разумјети.

- Не можемо проникнути у њега у почетку, али негујући поверење у Бога, истрајавајући у том поверењу, постајемо способни да проникнемо у све што нам се дешава, што је у нама и око нас, и на крају отварамо простор деловања благодати Његове и без обзира какав је био пут, исход је на крају спасоносан и благородан - навео је патријарх Порфирије.

Када нема повјерења у Бога, додао је патријарх, онда се у човјека усељава немир, сумња, подозрење и све оно што из тога происходи, а неповерење постаје темељ и начин живота.

- На крају се ми јављамо у разломцима – не у складу, не целовити, не јединствени. Када не постоји то примарно поверење, поверење у Бога, онда се кидају све везе, сви односи, свака врста општења са свим и сваким око нас - указао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да овај пост води ка најважнијем догађају, а то је васкрсење Христово из мртвих.

- Зато нека би Бог дао да и овај пост доживимо не као нешто што је само себи циљ, него као нешто што треба да буде оруђе и средство у нашем животу којим растемо у поверењу у Бога, у заједници са Њим, а онда и у поверењу у односу на оне на које смо упућени, са којима живимо. Плод тог и таквог поверења јесте заједница мира и љубави међу нама. Амин! - поручио је патријарх Порфирије.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Srboljub 30.03.2024. 11:03
  U zamahu ste služenja izdajnicima, pa bombardujete narod prilozima o ovom šmitovom frendu i papinom podaniku, koji javno ljubi ruku papi, a u nedelju na liturgiji proklinje pravoslavnu vjeru umjesto vatikanske. Želite lažnim autoritetom da nametnete vrijednosti. Izdajnici su izdajnici, bez obzira na to ko su, koju funkciju vrše i kako se zovu.
Повезане вијести
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Данас Свети пророк Јеремија Данас Свети пророк Јеремија
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 1m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 8m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  11h 50m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  6h 28m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 0m
  0