Патријарх Порфирије: Митрополит Јоаникије достојан

04.09.2021. 20:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је вечерас да је митрополит Јоаникије достојан положаја митрополита црногорско-приморског и позвао све крштене у овој епископији да стану испред свог владике.

Патријарх Порфирије обратио се вјерницима, њих неколико десетина хиљада који су се окупили у Подгорици гдје је у част Његове светости служена доксологија испред Храма Христовог Васкрсења.

Он је истакао да би најрадије све људе из Црне Горе закључао у своје срце и заједно се попео са њима до манастира Острога, гдје би добили путоказ како даље.

Патријах српски је истакао да је митрополит Јоаникије достојан овог положаја и да тај благослов и радост дијеле са браћом римокатоличке и муслиманске вјероисповијести.

- Ако у братски загрљај зовемо њих, како онда да не зовемо нашу браћу која нас називају свакаквим именима. Грлимо их са обје руке. Њих баш желимо да примимо у братски загрљај - рекао је патријарх Порфирије.

Он је нагласио да Црква не постоји због тога да би рјешавала економске, социолошке, државне и сваке друге проблеме већ постоји да би у њу долазили и да бисмо ту могли наслутити тајну за којом се чезне, а то је живот вјечни.

- Само када дотакнемо ту тајну, тада добија свој смисао и све оно претходно. Драга браћо и сестре, величанствени саборе, утешен вашом вером знам да смо сазвани у име Оца, сина и Светог духа. Данас је празник и ја вам га од свег срца честитам. Овакви дани и догађаји су описани у Светом писму - истакао је патријарх.

Он је истакао да у Цркви има мјеста за све, без обзира на вјеру, националну припадност и позвао је све крштене у овој епископији да стану испред митрополита Јоаникија, уз напомену да је он изабран легално "онако како је увијек то било".

- Питам вас овдје окупљене, да ли је достојан Јоаникије да сједи на трону Светог Петра Цетињског? - упитао је српски патријарх на шта је маса уз аплауз и скандирање одговорила да је "достојан".

И патријарх се сагласио да је достојан и да то сви треба да знају, уз напоменуо да новог митрополита добро познаје, да су пријатељи, али и браћа, која се знају од студентских дана.

Митрополит Јоаникије је, у обраћању након доксологије, истакао да му је драго што су уз патријарха српског Порфирија, у Подгорици стигли и представници свих православних цркви, што, како је истакао, даје додатну снагу.

Он је напоменуо да је ово први пут да је патријарх Порфирије посјетио Црну Гори и да овом посјетом доноси мир и благослов.

- Ваша света служба је служба помирења и обједињеа. Цијела СПЦ и народ који је у вашој јурисдикцији обједињују се око Вас и светог патријарашког престола. Са Вам нам је дошла пуноћа васељенског православља. Ви ту пуноћу носите у свом срцу и својој светој служби. Драго нам је што вечерас са Вама дођоше архијереји из цијелог православља. То нам даје велику радост и велику снагу - рекао је митрополит Јоаникије.

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије стигли су испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици нешто прије 18.00 часова, а на скупу су и црногорски премијер Здравко Кривокапић, министри, те представници Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и други.

Након обраћања слиједи културно-умјетнички програм испред Саборног храма у Подгорици.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 18m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 32m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 39m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 27m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 54m
    0