Патријарх Порфирије на Васкрс ручао са бескућницима

16.04.2023. 16:55
0
ИЗВОР: Танјуг

Патријарх српски Порфирије рекао је данас на традиционалном васкршњем ручку са бескућницима да “онај ко има вере и поверења у Бога, тај је богат”.

Ручак са бескућницима одржан је у просторијама хуманитаарне организације Верско добротворно старатељство - Народне кухиње, а корисницима је подијељена и васкршња помоћ.

Патријарх је рекао да је “Господ учинио да је смрт бесмопоћна и да нема снагу, обеснажио је смрт и пролазност и све учинио вечним, своје царство, царство божје, учинио нама доступнима на дан васкрсења његовог и отворио је двери царства божјег”.

Истакао је да је “Исус и нас учинио да можемо и мали, слаби, немоћни и промашени често постати пуноправни грађани царства његовог и корисници сваке лепоте, благодати и добра у његовом царству.”

Рекао је и да је радостан што је са бескућницима окупљен у љубави Христовој, у љубави Васкрслог Христа, што је, како је рекао, најважније.

- Све можемо имати. И материјалних добара и славе и моћи, али ако љубави немамо, како каже апостол Павле, онда смо празни, онда смо као празно звоно које звечи, али што је најгоре онда смо изнутра празни, онда све то што јесмо и што имамо постаје нам терет, слама нас, не чини нам радост, не чини нас опуштенима, а с друге стране можемо бити лишени свега, али ако љубави и вере у Христа имамо, онда ма колико споља изгледали да смо осиромашени, благодашчу божијом, његовим богатством обогаћени, ми постајемо најбогатији на свету и они који имају највише - рекао је патријарх.

Истакао је да је смисао оно што је у исто врокеме највеће и најважније богатство и највећа и најважнија врокедност.

- Ако верујемо у Бога, трудимо се да држимо заповести његове онда смо засигурно већ овде и сада независно да ли смо знаменити, познати или незнатни и непозанти, независно од свега тога, ми смо, што је најважније, испуњени смислом - рекао је патријарх Порфирије.

Како је нагласио, смисао једино може дати Христос син Божији, распет и васкрсли. Окупљене је поздравио хришћанским поздравом Христос Васкрсе. 

Коментари 0
Повезане вијести
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 22m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 5m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 57m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 50m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 51m
    0