Патријарх Порфирије о Фочи и њеним житељима

28.11.2023. 13:58
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Бритке бесједе о суштини и снази вјере, које је патријарх српски Порфирије изговорио током дводневне посјете Фочи, урезале су се у срца вјерујућег народа, а с друге стране- и на патријарха су љепота Фоче и отвореност и непосредност њених становника оставили снажан утисак.

Тумачећи Јеванђеље као основни путоказ и систем вриједности, а у чијем средишту је љубав према Богу и ближњем, односно, како је појаснио, према сваком човјеку, поглавар Српске православне цркве пренио је поруку да је заједница са Богом најважнија човјекова потреба.

Осим што је освештао Храм Светог Саве, патријарх је посјетио локалну управу, Богословски и Медицински факултет и Богословију и у више наврата прошетао је улицама Фоче.

У бесједама није пропустио да истакне да се у граду на обалама Дрине и Ћехотине осјећа као у своме дому и да је благословен љубављу вјерујућег народа.

- Морам да кажем, немојте ми замерити на томе - да када долазимо, или бар када ја долазим у ове крајеве, осећам да сам у своме дому, да сам међу својима. Мало је места и простора где постоји толико непатворена отвореност, нелицемерна, једноставна отвореност у комуникацији која не скрива слабости, која не жели да се прикаже бољим него што јесте,  али у исто време износи из своје душе оно што постоји на трпези срца и дели са сваким човеком који дође овде. Зато је благослов велики и радост велика што можемо заједно да се радујемо - бесједио је патријарх Порфирије у Храму Светог Саве.

Уз срдачност и искреност народа, на патријарха је посебан утисак оставила и љепота града на двије ријеке.

- Кажу да су реке оно што украшавају места, оно чиме се насеља поносе, а ево две су реке које красе Фочу - Дрина и Ћехотина. Сећам се још из детињства стихова, који веле: „Двије су се воде завадиле, Ћехотина и студена Дрина“. То хоће да каже да су се спојиле у једно две реке и боре се која ће већу лепоту да допринесе оној другој и која ће више да обогати ону другу. Заиста је дивна и прелепа Фоча, али много нас више радује река која се слила у храм, од вас браћо и сестре, од ваших душа од ваше вере - подијелио је патријарх своја осјећања са вјерницима.

Са храмом подигнутим у част Светог Саве - духовног оца и љекара тијела и душе, са Медицинским и Богословским факултетом, те Богословијом, рекао је патријарх, Фоча је тјелесно и духовно љечилиште.

- Као да је Бог посебно изабрао Фочу, посебно је обележио, засигурно није случајно што има Богословски и Медицински факултет. Фоча као мало које место у ширем окружењу је назначено да покаже да треба да се бринемо о потпуном, целовитом човеку - рекао је патријарх у обраћању студентима Медицинског факултета.

Ако се не узима у обзир чињеница да је човјек и тјелесно и душевно биће, ниједан тјелесни, медицински проблем, не може се ријештити и обрнуто - без оба ова аспкета не могу се рјешавати ни духовни проблеми, поука је патријарха Порфирија.

- Сва питања о смислу постојања, о томе шта је човек, све ви овде у Фочи имате, Бог је тако хтео, као на длану исцртано. Имате одговор - а то је да јесмо тело  и душа, да имамо свој почетак у историји, али да смо саздани за много шире, много више и далекосежније.

Једноставним начином на који је комуницирао са народом и снажним порукама, патријарх  је, баш као што су то радили Христови апостоли и Свети Сава, својим доласком у Фочу утврдио и ободрио народ у вјери.

Изградњом Светосавског храма у свом средишту, нагласио је патријарх, град је продисао пуним плућима. И заиста, Фоча је, у ове велике и свечане дане боравка патријарховог, дисала једним плућима и на сваком кораку се осјетила узвишеност и величанственост овог догађаја.

На растанку, попут апостола Павла, који народу поручује: “А ми, браћо, одвојивши се од вас за неко вријеме, лицем а не срцем, још више с великом жељом настојасмо да видимо лице ваше”, патријарх је пожелио да се са народом у граду на двије воде што чешће среће у ријеци љубави и радости.

- Живели на много година, све вас истински у Духу светоме, у Христовој љубави, волимо. Увек смо са вама, читав Сабор наше Цркве, све што треба- обратите се, ми смо ту, а сигуран сам да ћемо долазити овде што чешће, и у овај храм најпре да се Богу молимо, али и овде на Дрину, на оближње планине да се напојимо благословима Божијим - рекао је патријарх на растанку са свештенством и вјерујућим народом фочанског краја.

Уз патријарха Порфирија, Фоча је протеклог викенда била почаствована доласком још десет српских владика- дабробосанског Хризостома, црногорско-приморског Јоаникија, жичког Јустина, диселдорфског и њемачког Григорија, славонског Јована, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, будимљанско-никшићког Методија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија.

Дводневна посјета патријарха Порфирија Фочи и освећење дуго жељеног и ишчекиваног завјетног храма привукла је велику пажњу медија.

Бројне медијске куће из Српске и земаља региона извјештавале су са овог свечаног и за Фочу и Републику Српску великог историјског догађаја.

Из града на ушћу двије ријеке у свијет су послате поруке мира, љубави и разумијевања међу свим људима, без обзира, како је то рекао патријарх Порфирије, на који начин се обраћају Богу.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Пронађено тијело Радоја Станковића из Фоче Пронађено тијело Радоја Станковића из Фоче
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  11h 27m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  23h 32m
  5
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  5h 9m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  8h 39m
  6
 • Земљотрес у БиХ
  3h 18m
  0