Патријарх Порфирије осудио понашање појединих Срба који су провоцирали муслимане

13.01.2022. 13:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Патријарх Порфирије каже да је с тугом, невјерицом и огорчењем пратио вијести у вези са немилим догађајима у Санџаку, у којима су "људи који за себе мисле да су православне вјере" изговарали увреде и пријетње суграђанима исламске вјероисповијести.

- Посебно је разочаравајуће што су у таквом нечасном и опасном дјелу учествовали они који такве поступке треба да спријечавају, али и, што је веома забрињавајуће, млади људи који у најљепшим годинама живота Божић – најрадоснији празник мира, солидарности и љубави дочекују вријеђајући и претећи својим суграђанима, својим најближим комшијама – навео је патријарх.

- Увјеравам нашу браћу муслимане да најоштрије осуђујемо овакве поступке - поручио је патријарх, те као неко ко је увијек живио у национално или вјерски мијешовитој средини указао да је веома важно да свештеници у обраћању вјерницима у храму, али и личним примјером свједоче да су сваки човјек и свака жена, без обзира на вјеру и нацију, наш боголики брат и сестра.

– За нас православне хришћане само то је исправан став и само уколико тако посупамо и живимо Бог ће признати да смо Његова дјеца – закључио је патријарх.

Српскаинфо подсјећа да је неколико немилих догађаја у Прибоју уздрмало јавност Србије, али и региона око новогодишњих и божићних празника.

Све је почело крајем прошле године када је у јавности освануо снимак прославе рођења дјетета Драгана Зековића, једног од припадника МУП у Прибоју, на коме се чују националистичке и ратнохушкачке пјесме о Вуковару, Сребреници, Сјеници и Новом Пазару.

На тој прослави било је још припадника полиције.

Нажалост, најрадоснији православни празник Божић донио је још двије провокације у Санџаку.

Готово истовремено на друштвеним мрежама су се појавили снимци прославе празника на улицама Прибоја и Новог Пазара.

На једном, у Прибоју се види мушкарац са бакљом у руци како пјева пјесму о Божићу са измијењеним стиховима у којима се позива да се “пуца на џамије”, а на другом видео клипу неколико десетина људи витла, такође, пиротехником у центру Новог Пазара уз пјесму са разгласа: “Сини јарко сунце са Косова”, преноси Блиц.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 55m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 47m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 38m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 23m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 30m
    4