Патријарх Порфирије освештао храм у Фочи: Велики благослов излио се на Фочу и Српску

26.11.2023. 11:13
1
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је јутрос Храм Светог Саве у Фочи, а кум је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Након чина великог освештања, патријарх је служио Свету архијерејску литургију коју су саслуживали Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и многобројно свештенство.

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да се данас велики благослов излио на Фочу, Републику Српску и шире јер су Срби у средишту града освештали храм посвећен првом српском архиепископу Светом Сави .

- Ово мјесто сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овдје живе - рекао је патријарх Порфирије у бесједи након што је освештао храм и служио Свету аријерејску литургију.

Према његовим ријечима, Свети Сава је најбољи примјер шта значи бити православни Србин, јер је градио, неговао себе, свој народ, чинио га јединственим, једним у вјери, у Христу, и чинио да његов народ, зато што је оплемењен православном вјером, може да буде стваралачки и да траје кроз вијекове.

- Свети Сава је спајао Исток и Запад и сви који су се с њим сретали заволевши њега заволели су и његов народ - истакао је српски патријарх.

Патријарх је нагласио да овај храм показује и да су опредјељење свих који овдје живе Јеванђење Христово и мир, заједница у себи и са свима.

Он је навео да Јеванђеље са својим заповијестима, правилима, законом уређује и појединачни, лични живот, али и међусобне односе унутар једног народа, Цркве, али и са другима, који су другачији.

Његова светост је напоменуо да су данас чули Јеванђење о милостивом Самарјанину у којем се говори како припадник изабраног народа пита шта треба да чини да добије царство Божије, наводећи да је то питање које свако поставља.

- Можда нисмо одувијек свјесни да нам је суштинска потреба заједница са Богом, да је важније од свега да нађемо смисао свог постојања - указао је патријарх Порфирије.

Он је окупљеном народу говорио и о ближњима, наводећи да је то прво онај који је поред нас, члан породице, онда комшије, даљи рођаци, затим припадници истог народа и исте вјере.

- Када унутар тог контекста сваког видимо и доживимо као свог ближњег, постајемо способни да размијемо истину Божију да је сваки човјек као икона Божија позван да буде наш ближњи - истакао је патријарх Порфирије.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: srna.rs

Литургији је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, градоначелници и начелници више општина, те бројни вјерници који су дошли из свих крајева Српске.

Храм Светог Саве у Фочи простире се на 1.500 метара квадратних и највећи је у БиХ.

Темељи храма освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, а богослужења су почела 2013. године.

Плато је поплочан 2018. године, а иконостас постављен годину дана касније.

Остало је да се сводови храма осликају фрескама.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Фочу, а тим поводом синоћ је у Светосавском храму служена доксологија.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Medo Brundo 26.11.2023. 13:57
    Još ako su ga poprskali ,,belim,,svještanje po zadnjoj modi,a neupisanim u tipik i kanon.
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 59m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 57m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 23m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 38m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 17m
    0