Патријарх Порфирије: Славити Бога на истински православни начин

22.05.2021. 18:59
0
ИЗВОР: СРНА

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је данас вјернике да Бога славе на истински православни начин, јер се истина Христова не свједочи ријечима већ животом.

Патријарх је указао да постоје људи који се диве Христу, његовом моралном и социјалном поретку, сматрају да је најсавршеније биће, али би радо да остану у духу овог свијета и нису спремни да прихвате Христа као Бога, који је распет и васкрсао.

Он је навео да истина Христова постоји да би се човјек кроз њу преобразио исправном вјером и животом у смирењу.

– Живот у Христу не обећава комфор, када идемо путем Христовим, онда ћемо бити и гладни и сијет ће нас омрзнути, оптуживати и одбацивати кад год хоћемо да свједочимо истину као што се Цркви дешавало у прошлости, а дешава се и данас – рекао је патријарх који је данас, на празник Преноса моштију Светог Николаја Мириликијског Чудотворца, служио у Николајевској цркви у Земуну.

Патријарх је навео да творевина Божја, као производ његове љубави, није створена да би постала идол, него да би славила Бога, али да дух овог свијета жели творевину да прогласи Богом, слави богатство као смисао и циљ.

Српски патријарх је истакао да се млади данас суочавају са безброј искушења, али је нагласио да ће им истинско богатство бити подарено ако им се подари истинска вјера.

Он је навео да је Свети Николај живио у Христу исправно и православно и да није хтио да Христа уподобљава идејама овог свијета и да се удвара духу овог свијета како би био допадљив.

На крају бесједе српски патријарх је позвао сав вјерни народ да на Спасовдан, 10. јуна, узму учешће у литији, која ће у 19.00 часова кренути од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве на Врачару.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 3m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 36m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 13m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 42m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 40m
    0