Патријарх Порфирије: Свети Никола прилика да се људи виде, сретну и загрле

19.12.2023. 17:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх Порфирије рекао је да је данашња слава Светог Николе добра прилика да се људи виде, сретну и загрле, те у радости око имена светитеља саберу и славе њега и са њим име Божије.

- Има мноштово светитеља, али је наш народ изабрао да Светог Николу узме као оног који је најомиљенији, јер, ево, готово читав наш народ слави, а како то кажу - пола слави, а пола иде на славу - рекао је патријарх Порфирије у бесједи на Светој литургији у Николајевској цркви у Земуну.

Он је оцијенио да је Свети Никола, епископ Мире Ликијске, један од најомиљенијих у српском народу због тога што је, поред свих врлина којима је украшен, најочигледнија, најчистија и најједноставнија врлина у његовој личности била врлина вјере, објављено је на сајту СПЦ.

- То је прилика да се видимо, да се сретнемо, да се загрлимо, јер неретко смо отуђени једни од других, и то не само они који смо случајни пролазници и познаници, него и они који су упућени једни на друге, које је Бог поставио да ослушкују душе једни других, да буду једни уз друге, да носе бремена једни другима. Зато је слава добра прилика да се у радости око имена светитеља саберемо да славимо њега и са њим Име Божје - навео је патријарх Порфирије.

Он је указао да није довољно када неко мисли да бити православни хришћанин значи само имати икону на зиду, славити славу, постити и ићи недјељом у цркву.

- Да, то је неопходно, али то је оквир који треба да буде испуњен управо трудом да држимо оно што је Господ рекао, да оно што је он рекао буде наш закон од А до Ш, не селективно. Када то чинимо онда нећемо имати сујету или городост, нећемо као они који се само споља тога држе сматрати да смо узвишенији од других и презирати их, него ћемо имати истински мир - поручио је патријарх Порфирије.

Српска православна црква /прославља данас Светог Николу Чудотворца - Никољдан, у помен на дан када је овај светац окончао овоземаљски живот 343. године Нове ере.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 49m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 37m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 43m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 11m
    0