Патријарх Порфирије: „Вера се оваплоћује кроз љубав“

15.10.2023. 14:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије, који је данас началствовао Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици поводом 10 година од његовог освештања, у обраћању вјерном народу поручио је да је овај храм душа Подгорице и да се вјера оваплоћује кроз љубав.

Патријарх Порфирије истакао је да је велики благослов за све сабране што су у овом дивном храму посвећеном Спаситељу, Господу Исусу Христу.

- Пројављујемо да смо народ православне вере, православни хришћани, а исто тако потврђујемо да је православна вера наш контекст живота и постојања, стваралаштва, међусобних односа, изграђивања духовне културе, што је то простор који је обликовао наш народ кроз векове и кроз историју водио. Наша вера јесте вера у живога Бога, једнога у Тројици Бога, Оца Сина и Светога Духа - нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је навео да Исус Христ, Богочовјек у својој пуноћи открива мјеру Божију људима, истовремено откривајући собом и мјеру савршенства људског, мјеру савршеног човјека.

- Вера на коју нас Господ позива јесте вера која ће се оваплотити у љубави по правилима да не чинимо другима оно што не желимо да чине они нама, и да не чинимо само онима који нама чине јер, у чему је ту величина? У чему је ту хвала? То чине и они који не знају Бога! Узвраћају меру за меру, љубав за љубав. Господ нас позива на веру која се оваплоћује кроз љубав и која нас позива на то да волимо и непријатеље своје - поручио је патријарх Порфирије.

На крају Свете литургије Његово вископреосвештенсто митрополит црногорско-приморски Јоаникије поздравио је све присутне и заблагодарио Његовој светости, архијерејима, свештенству и вјерном народу што су дошли да данас подијеле ову велику радост.

- Тридесет је година од освештања камена темељца и 10 година од освештања овог светога храма - рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је подсјетио да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био главни иницијатор тога да Подгорица врати своје старо име, да се више не зове Титоград, али, да би се заиста вратила себи, видио је и да треба учинити нешто значајно и дошао на идеју да подиже у Подгорици Храм Васкрсења Христовог.

- Имао је подршку цијеле Цркве, посебно светопочившег патријарха српског, Вашег претходника Павла, који је овдје, заједно са васељенским патријархом и са нашим Митрополитом освештао камен темељац. И хвала Богу, трудом огромним, бригом и молитвом, улагањем свега што је имао, митрополит је заједно са оцем Драганом Митровићем, са осталим мудрим градитељима и умјетницима, а посебно уз помоћ великих добротвора, успио у тој великој замисли. И овдје је окупио на освештању овога храма тројицу патријараха, представнике свих православних цркава. То је био велики догађај, када је свима било јасно да се Подгорица вратила себи и да се Црна Гора враћа себи. Само што то многи нису добро разумјели, али се надам да данас сви разумију - да се Црна Гора враћа самој себи, Светом Јовану Владимиру, Светом Стефану Немањи и Светоме Сави! - рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије потом је патријарху Порфирију уручио скромни дар - патријарашки жезал са грбом Црнојевића, ктитора Цетињског манастира, столице митрополита црногорско-приморских и патријарашке инсигније.

Митрополит Јоаникије је истакао и да је митрополит Крфа, Паксона и Дијапонтијских острва Нектарија обрадовао својим доласком, братском љубављу коју је показао и тиме што је донио десницу Светога Спиридона Тримидунтског Чудотворца пуну исцјељења и Божјег благослова за све који јој са љубављу приступају.

Светом сабрању присуствововало је више хиљада вјерних, радосни што у овом догађају учествује Његова светост Патријарх српски Порфирије који ће својим молитвама и благословима ставити трајни печат на духовне свечаности организоване поводом десетогодишњег јубилеја Саборног храма.

Патријарху Порфирију су саслуживали митрополити дабробосански Хризостом, црногорско-приморски Јоаникије и крфски Нектарије, епископи жички Јустин, врањски Пахомије, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, диселдорфски и њемачки Григорије, рашко-призренски Теодосије, славонски Јован, будимљанско-никшићки Методије и захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије данас ће освештати камен темељац Цркве Светог Саве, као и темеље Православне гимназије "Свети Сава", чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.

Патријарх ће у 19.00 часова посјетити Цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено мјесто у Подгорици, гдје је по предању Свету тајну крштења примио Свети Симеон Мироточиви.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 58m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 12m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 29m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 4m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 19m
    0