Патријарх Порфирије: Вјера - темељ живота на овим просторима

25.06.2022. 19:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је данас у Тузли да је вјера оно на чему се зида живот људи на овим просторима.

Патријарх српски је у обраћању вјерницима у Храму Успења Пресвете Богородице у Тузли истакао да је уз помоћ вјере увијек постојала способност људи да без обзира на тешкоће истински воле другога човјека.

Он је истакао да је заједничко за све људе који овдје живе - и хришћане и католике и муслимане, да имају своје мјесто и храм у које долазе и моле се Богу како би превазишли тешкоће са којим се суочавају.

Његова светост је нагласио да људи постоје да би једни са другима живјели и имали могућност да упознавајући једни друге - упознају и Бога, као и обрнуто.

- Будући да овдје живе људи који вјерују у Бога потпуно је јасан и дефинисан систем вриједности који проистиче из те вјере, а у односу на који се изграђује наш живот. Кад кажемо "изграђује наш живот" ту мислимо на однос према свему што је око нас и у нама - рекао је патријарх српски.

Његова светост је истакао да је систем вриједности хришћана Јеванђеље, а да муслимани, који вјерују у Бога, имају записан свој систем вриједности у књигама вјере који је израз воље Божије.

- Иако може да се деси да у неким сегментима постоје разлике, на крају крајева, тај систем вриједности који се темељи на вјери у Бога подразумијева вјеру у то да је Бог створио човјека, да га је дао онаквим какав јесте - као икону Божију и да човјек ни у ком случају не може да мијења своју природу, али благодаћу Божијом може да је преображава" -рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је напоменуо да постоје вриједности које су резултат вјере у Бога и, са друге стране, бројни системи који у свом коријену немају ту вјеру.

- Јасно је да ту постоји дубока разлика, али управо због ње ми имамо одговорност и за оне који не вјерују у Бога - да им посвједочимо собом, својим животом, да смо ми вјерници који вјерују у Христа и да је он тај који одређује наш живот - рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије започео је данас дводневну посјету Тузли, гдје му је свечани дочек приређен пред Саборним храмом Успења Пресвете Богородице.

Долазак патријарха српског Порфирија у Тузлу уриличен је поводом обиљежавања 140 година од освештења Сабрног храма Успења Пресвете Богородице.

У част доласка српског патријарха у Саборном храму је служена доксологија, а потом ће бити одржана свечана академија у тузланском Народном позоришту.

Саборни храм у Тузли саграђен и освештан 1882. године, у вријеме када је Тузла била стјециште богатих српских трговаца.

Храм је грађен осам година, а након освештања постао је духовни центар и мјесто сабирања православног народа. Био је дио насеља Српска варош, које је било насељено српским живљем на данашњем локалитету Панонских језера у Тузли.

Патријарх Порфирије ће сутра у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Не смијемо, нећемо и не можемо заборавити жртве и страдања Патријарх Порфирије: Не смијемо, нећемо и не можемо заборавити жртве и страдања
Патријарх Порфирије: Темељни уговор потребан и држави и цркви Патријарх Порфирије: Темељни уговор потребан и држави и цркви
Владика Фотије: Људима потребни мир и заједништво Владика Фотије: Људима потребни мир и заједништво
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  14h 57m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  14h 41m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  14h 1m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  13h 37m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  9h 57m
  3