Патријарх Порфирије за Видовдан на Газиместану

26.06.2021. 18:44
0
ИЗВОР: Катера

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх српски Господин Порфирије боравиће у понедјељак, 28. јуна 2021. године за Видовдан на Газиместану, на Косову и Метохији.

Патријарх Порфирије ће у јужној српској покрајини Космету служити парастос јунацима Косовског боја из 1389. године, преноси портал "Нова.рс".

Како је овом медију речено у Патријаршији СПЦ, патријарх ће након служења парастоса се упутити ка Крушевцу, гдје се његов долазак очекује око 16.00 часова.

Газиместан као историјски простор, односно централно мјесто судара српске и турске војске, представља јединствену цјелину у којој се налазе Споменик косовским јунацима, у облику средњовијековне куле, подигнут 1953. године по пројекту Александра Дерока, Муратово турбе и Газиместан турбе (Барјактарево турбе).

На узвисини је Споменик косовским јунацима, док је километар према селу Лазареву Муратово турбе, а на југу, на 500 м, Барјакрарево турбе.

Комплекс Газиместана са споменицима и божурима је био под заштитом државе до 1999. године. Иако га од тада чувају међународне снаге, неки Албанци на њему подижу грађевинске објекте.

У близини споменика је приватна ергела коња и коњички клуб који терене Газиместана користи као хиподром.

Срби се сваке године о Видовдану окупљају код Споменика косовским јунацима на Газиместану, а Српска православна црква одржи помен.

На Видовдан 28. јуна 2012. код споменика се окупило 10.000 Срба, а бесједу је држао патријарх српски Иринеј.

На свечаности 2012. десио се инцидент када је Косовска полиција наредила посјетиоцима да скину мајице исписане ћирилицом или било чим што подсјећа на Србију.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 39m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 54m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 45m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 12m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 4m
    0