Patrijarh Porfirije za Vidovdan na Gazimestanu

26.06.2021. 18:44
0
IZVOR: Katera

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Gospodin Porfirije boraviće u ponedjeljak, 28. juna 2021. godine za Vidovdan na Gazimestanu, na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Porfirije će u južnoj srpskoj pokrajini Kosmetu služiti parastos junacima Kosovskog boja iz 1389. godine, prenosi portal "Nova.rs".

Kako je ovom mediju rečeno u Patrijaršiji SPC, patrijarh će nakon služenja parastosa se uputiti ka Kruševcu, gdje se njegov dolazak očekuje oko 16.00 časova.

Gazimestan kao istorijski prostor, odnosno centralno mjesto sudara srpske i turske vojske, predstavlja jedinstvenu cjelinu u kojoj se nalaze Spomenik kosovskim junacima, u obliku srednjovijekovne kule, podignut 1953. godine po projektu Aleksandra Deroka, Muratovo turbe i Gazimestan turbe (Barjaktarevo turbe).

Na uzvisini je Spomenik kosovskim junacima, dok je kilometar prema selu Lazarevu Muratovo turbe, a na jugu, na 500 m, Barjakrarevo turbe.

Kompleks Gazimestana sa spomenicima i božurima je bio pod zaštitom države do 1999. godine. Iako ga od tada čuvaju međunarodne snage, neki Albanci na njemu podižu građevinske objekte.

U blizini spomenika je privatna ergela konja i konjički klub koji terene Gazimestana koristi kao hipodrom.

Srbi se svake godine o Vidovdanu okupljaju kod Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, a Srpska pravoslavna crkva održi pomen.

Na Vidovdan 28. juna 2012. kod spomenika se okupilo 10.000 Srba, a besjedu je držao patrijarh srpski Irinej.

Na svečanosti 2012. desio se incident kada je Kosovska policija naredila posjetiocima da skinu majice ispisane ćirilicom ili bilo čim što podsjeća na Srbiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    14h 15m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    13h 31m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    10h 47m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    9h 9m
    0
  • Danas Markovdan
    17h 57m
    0