Павић бира – образ или чланство: Да ли ће лидер ДНС прећи преко још једног шамара

18.12.2019. 20:30
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Оно што се ових дана шушкало јуче се и остварило – коалициони партнери лупили су нови шамар лидеру ДНС Марку Павићу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија дефинитивно је прихватио приједлог потпредсједника ДНС Ненада Нешића и за новог министра за људска права и избјеглице одабрао Млађена Божовића, умјесто Драшка Аћимовића, који је био Павићев избор.

Овим су коалициони партнери дали до знања да им је битнији Нешићев глас у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, од тога да удовоље Павићевим жељама.

Да ли ће Павић након овога поново, по ко зна који пут савити кичму и пријетити упразно или је ово дефинитивно крај скоро двије деценије дугој коалицији између ДНС и СНСД?

Уколико изађе из коалиције, да ли ће ико остати у ДНС или ће се чланови разбјежати по другим странкама, које ће им омогућити да остану у својим досадашњим фотељама због којих су, како се показало, и дошли у ДНС?

Опсадно стање

Како сазнаје Српскаинфо из извора у ДНС, јуче је у редовима ове странке трајало опсадно стање. С једне стране, група чланова окупљена око Павића покушала је да осигура већину у Предсједништву странке како би из ДНС могли избацити Нешића, Дарка Бањца и још неке чланове који су ових дана отворено стали против избора Аћимовића на мјесто министра. Међутим, остали су без потребне подршке. Уз Павића су били само Огњен Тадић и Драгутин Родић, док се Милан Радовић није изјашњавао.

С друге стране, чланови ДНС окупљени око Нешића били су већ спремни на овакав сценарио, те није искључено да, уколико их Павић својим потезом изазове, обезбиједе већину и преузму странку у своје руке.

Марко Павић се јуче није јављао на позиве Српскаинфо, као ни његов замјеник Драгутин Родић. Изјаву нисмо успјели да добијемо ни од Милана Радовића.

Понижења

Једини доступан за коментар био је потпредсједник ДНС Марко Аћић, који је кратко казао за Српскаинфо да не може коментарисати новонасталу ситуацију. На питање да ли ће ДНС изаћи из коалиције, Аћић је рекао да не вјерује у ту опцију, али да очекује састанак органа странке на којем ће се разговарати о овом случају.

– Немам намјеру ништа да коментаришем док не сједнемо унутар странке и не разговарамо о свим отвореним питањима –  истакао је Аћић.

Политички аналитичар Велизар Антић наводи да пред Павићем и ДНС сада стоји велики изазови – отићи из коалиције или остати. Уколико остану, како наводи Антић, то ће значити да пристају на сва понижења којима су изложени у протеклих годину дана. Међутим, уколико оду из коалиције, онда им несумњиво слиједи расипање чланства.

– Очигледно је да је ДНС у протеклих годину дана под јаким ударом коалиционих партнера и да је њихова снага сведена на неки минимум. Јучерашња одлука да се прихвати кандидатура човјека којег је предложио Нешић, умјесто да се прихвати онај којег је предложио предсједник и страначки органи ДНС, кап је која је прелила чашу. Ово је огромна шамарчина за Павића и ако пређе и преко тога, онда се губи сав смисао уопште постојања те странке – сматра Антић.

У странци због фотеља

Додаје да је смијешно да Павић пређе преко ове увреде. С друге стране, ако изађу из власти, Антић сматра да ће се ДНС и Павић наћи под још жешћим ударом и нападима и питање је да ли ће га моћи преживјети као странка.

Антић истиче да је ово кључни, односно преломни тренутак којим читав однос и игра између ДНС и коалиционих партнера прелази на много виши ниво од свих досадашњих. Кључни проблем по њему је тај што је у ДНС ушло много чланова искључиво како би били дио власти и добили неке фотеље.

– Примали су у партију све и свашта, без било какве провјере, само је било битно да имају што више чланова. Много их је ушло само из интереса. Сви они у овом тренутку гледају шта ће се десити и гдје би могли прелетјети ако Павић одлучи да изађе из коалиције. Мислим да им слиједи велико расипање чланства ако изађе из власти – закључује Антић.

Додаје да Павић и они окупљени око њега вјероватно у овом тренутку важу којим потезом више добијају, а којим губе.

Коментари 0
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Нешић: Суспендован полицијски службеник који је величао "Олују" Нешић: Суспендован полицијски службеник који је величао "Олују"
Нешић тражи санкције за службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ због спорне тетоваже Нешић тражи санкције за службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ због с...
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 2m
    0