Павлина Радовановић: Народ Српске разумије муке Срба на Косову и Метохији

07.01.2024. 18:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Дјевојчица из Ораховца са Косова и Метохије Павлина Радовановић, која пјева српске традиционалне, косовске и патриотске пјесме, изјавила је Срни да Срби из Републике Српске разумију муке Срба на Косову и Метохији, јер су их и сами прошли.

Упоређујући положај српског народа у Српској и на Косову и Метохији, Радовановићева је рекла да је у једном тренутку српски народ у Републици Српској и на Косову и Метохији имао исте муке и проблеме, којих су се у Српској ријешили, али су Срби на Космету и даље остали у њима.

"Република Српска нас воли зато што нас разуме, разуме наше муке, зато што је све то прошла. А, народ из Републике Српске - то је народ који ће за мене увек остати у срцу и који је посебан, где год живео", истакла је Павлина.

Говорећи о положају српског народа у Ораховцу, Павлина је рекла да је сада ситуација мирна, док су се прије неколико мјесеци дешавали сукоби и "непогоде", које су потресле српски народ на Косову и Метохији.

"Хвала Богу, све је мирно, за сада и надам се да ће остати. На нама је само да се доле на Косову и Метохији молимо, као што смо се молили и до сада", рекла је ова четрнаестогодишња дјевојчица, која је својим гласом и пјесмама опчинила слушаоце широм свијета.

Павлина је рекла да пјесмама које пјева жели да пренесе осјећај да сваки хришћанин и сваки православац који вјерује у Бога мора бити при вјери и цркви и да мора да пости када је пост, да се често причешћује.

"Треба да буде само мира међу људима - јер када је мир све је добро, а када је рат, највише, нажалост, настрадају они који нису криви", истакла је Радовановићева.

Када је ријеч о плановима за будућност, Павлина, која је сада завршни разред основне школе, планира да се настави да бави музиком и пјевањем и вјероватно ће уписати средњу музичку школу, будући да већ похађа нижу музичку.

Што се тиче посјете Републици Српској, Павлина је најавила да 9. јануара наступа у Бијељини са "Београдским синдикатом".

Павлина је у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Словенији и Русији одржала десетине хуманитарних концерата на којима је прикупљала средства за фрескописање Цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, за дјецу са Косова и Метохије и за породице који немају кров над главом.

За свој изузетан умјетнички ангажман и хуманитарни подвиг Павлина је награђена "Светосавском наградом" Министарства просвете, плакетом "Најплеменитији подвиг године" листа "Вечерње новости", "Захвалницом" руске Организације "Бесмртни пук" и "Благодарницом" Руске православне цркве за наступе на московском Црвеном тргу и у Сретењском манастиру 2022. године.

Недавно је током боравка у Русији Павлини министар културе Русије Олга Љубимова уручила икону са посветом дивљења њеној храбрости, љубави и вјери у побједу православља.

Копија иконе пред којом се молио архимандрит Алипиј, Велики Намјесник Псковско-Печерског манастира, веома је ријетко иконографско дјело, а Павлина је поклонила ову икону својој цркви у родном Ораховцу - Цркви Успења Пресвете Богородице.

Павлина за свој рад има благослов Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 4m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 10m
    0