Пчелињацима неопходна брига, у складу са заштитним мјерама

07.04.2020. 14:52
0
ИЗВОР: СРНА

Пензионер и пчелар Митар Вукојичић /65/ из Сокоца изјавио је да се обрадовао закључку Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској да се дозвољава кретање пчеларима, без обзира на године живота, уторком и у дане викенда, од мјеста становања до пчелињака, како би могли да испрате почетни рад у кошницама.

Вукојичић је члан Удружења пчелара "Гласинац" и посједује потребно рјешење о регистрацији пчелињака, што му ових дана омогућава одлазак одређеним данима у пчелињак са 90 друштава у Пилици код Бијељине, гдје се налазе на багремовој паши.

- Ова одлука је веома корисна за нас пчеларе да можемо испратити почетни рад у кошницама, од кога зависи унос током цијеле године, да прегледам храну за пчеле и ставим сатне основе - навео је Вукојичић.

Према његовим ријечима, на овај начин је омогућено пчеларима да остваре додатни приход за своју породицу, поштујући све прописане заштите мјере на путу од куће до пчелињака.

Он истиче да је на подручју Пилице код Бијељине сада у пуном јеку бехар, маслачак и мртва коприва и да ће након багремове паше своје кошнице вратити у посебан новосаграђени контејнер у селу Калиманићи удаљеном од Сокоца око 20 километара.

Вукојичић је навео да је прошла година за њега као пчелара била најбоља у протеклих 25 колико се бави пчеларством.

- Лани сам имао принос у просјеку више од 20 килограма меда по друштву, тако да сам укупно добио 1.800 килограма меда, што довољно говори о користи за наше породице - навео је Вукојичић.

Он тврди да се од пчеларства може живјети уколико се пчелама посвети довољно пажње и знања.

- Да могу поново да бирам, опет бих се посветио пчеларству из више разлога - истиче Вукојичић.

У обављању посла у пчелињаку, како каже, помаже му породица и зато је задовољство радом око кошница вишеструко.

Вукојичић подсјећа да је радни вијек провео као возач у рогатичком "Технотрансу", те да је слободно вријеме након одласка у пензију посветио пчеларству што се показало као веома корисно, посебно у ситуацијама каква је садашња изазвана ширењем вируса корона.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је 6. априла Закључак о ограничењу и забрани кретања на територији Српске, али у коме се дозвољава кретање пчеларима /без обзира на године живота/ који посједују рјешење о регистрацији пчелињака од ресорног министарства, уторком и у дане викенда од мјеста становања до пчелињака, осим у пероду од 20.00 до 5.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Радослав Јанковић, пчелар из Рогатице: Свака кошница рудник злата Радослав Јанковић, пчелар из Рогатице: Свака кошница рудник злата
Радослав Јанковић, пчелар из Рогатице: Свака кошница рудник злата Радослав Јанковић, пчелар из Рогатице: Свака кошница рудник злата
Матице са Романије за двадесетак дана спремне за испоруку Матице са Романије за двадесетак дана спремне за испоруку
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    16h 35m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    13h 7m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    5h 38m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    7h 28m
    3
  • У Српској поскупљује брашно
    18h 5m
    1