PCR бизнис у Републици Српској

08.10.2021. 12:54
0
ИЗВОР: dw.com/serbia

Набавна цијена PCR-теста била је 0,44 долара, а Институт за јавно здравство Републике Српске набављао их је за 30 до 80 марака.

Дистрибутери тврде да су тендери били намјештени. УНДП је донирао више од половине тестова.

Од почетка пандемије до данас, дакле у посљедњих 18 мјесеци, у Институт за јавно здравство Републике Српске, ушло је 348.000 PCR (eng. Polumerase chain reaction) тестова, што кроз куповину, што кроз донације.

Највећи дио ушао је кроз донације УНДП. Према подацима које су доставили "Дојче велеу", УНДП је у периоду од априла 2020. до августа ове године испоручио Институту 204.900 тестова које је набављао путем јавних набавки.

Међутим, према подацима Института, тај број је мањи, тако да у рачуници недостаје око 25.000 тестова УНДП.

- Институт за јавно здравство Републике Српске, од укупног броја PCR-тестова, обезбиједио је око 27.000 тестова путем јавних набавки, око 179.000 путем УНДП, док је око 142.000 тестова донирано - наводи се у одговору Института.

Дилови

Тестови су, како су "Дојче велеу" рекли, набављани преко фирми "Ako Med", "Shimadzu", "Spektrolab“, „Ceemed“, „Lab Unica“, „Erkona“, „Biomedica“.

Међутим, након што су контактирали те фирме, јавиле су се само двије, како би демантовале учешће у набавци. Тврде да су послове добијале фирме за које је посебном спецификацијом у тендеру то било омогућено, а што жалбом није могло бити оборено, због услова пандемије у том тренутку – то је правдано хитношћу и непредвиђеним ситуацијама.

Из једне од поменутих фирми, рекли су да су имали само једну испоруку за Институт на почетку пандемије и да касније нису могли да прођу на тендеру. Из друге су такође рекли да је тендерска документација тако састављена да је само одређеној фирми било омогућено да добије посао.

- Рецимо, наведу да је потребна одређена боја или да мора да садржи неку ознаку коју има само тај добављач, и тиме си условио само једну компанију да прође. Шта год си касније тражио као објашњење и то испунио, они кажу не ваља. Ником није у интересу нижа цијена, него да кроз цијену може да се извуче максимална провизија - кажу из једне од фирми, која је неколико пута у протеклих годину дана безуспјешно аплицирала на тендере.

Слика

УНДП је у периоду од априла 2020. до августа ове године испоручио Институту 204.900 тестова, а не 179.000 како тврди Институт за јавно здравство РС.

Цијена испред квалитета

У тендерској документацији за набавку PCR-тестова наводи се да ће се одабир најбољег понуђача бодовно израчунавати на начин да 80 одсто бодова представља цијену, а 20 одсто квалитет. На почетку пандемије, у једном од јавних позива, тај однос цијене и квалитета био је чак 95:5.

А цијена је варирала од почетка пандемије до данас. Подаци који су достављени "Дојче велеу" из појединих фирми које увозе тестове, показују да је цијена једног пакета који садржи 50 тестова око 22 долара. То значи да је цијена једног теста 0,44 долара.

- Међутим, морате имати у виду трошкове транспорта, царину, посебан режим складиштења и та цифра онда буде увећана и до десет одсто - објашњавају добављачи.

Ексклузивно право на комерцијално PCR-тестирање у Републици Српској полагао је Институт за јавно здравље, који се посљедњих дана суочава с истрагама правосудних органа.

Директор Бранислав Зељковић терети се са још неколико особа за намјештање тендера у којима су одређене фирме добијале послове набавке медицинске опреме и на тај начин оштетиле буџет за готово 800.000 марака.

Цијена комерцијалног PCR-тестирања на почетку пандемије била је 200 марака, а цијена по којој је Институт набављао тестове тада је била око 30 марака.

У ту цијену, тврде у Институту, нису урачунати сет за екстракцију и вирусну транспортну подлогу, који су саставни дио теста, али се набављају одвојено. У цијену теста не улази ни потрошни лабораторијски материјал, заштитна опрема за особље, особље и амортизација апарата.

Иначе, према наводима Тужилаштва, у „Случају Институт“, медицинска одјела коштала су 22 марке, а Институт их је плаћао по 50 марака.

Огромна зарада, огромна провизија

Цена PCR-тестирања у Републици Српској снижена је крајем прошле године на 140 марака, а данас је 100.

У овом тренутку, цијена тестова коју добављач испоручи износи 4,5 марке. То значи да су у ту цијену урачунати и царина и транспорт и посебан режим складиштења.

Од маја прошле године до августа ове, Институт је од комерцијалног тестирања на вирус корона зарадио 7,9 милиона марака.

У Институту кажу да је УНДП донирао 179.000 тестова у протеклих 18 мјесеци. Из УНДП кажу да су они послали 204.900 тестова као донацију.

УНДП је тестове набављао путем јавних набавки, али у складу с њиховим процедурама које су „базиране на отвореном и конкурентском процесу“. УНДП је PCR-тестове куповао од преко пет различитих добављача: „Biomedica“, „Ceemed“, „Cubicus/Genomika“, „Erkona“ и „Shimadzu“.

Ипак, у неким од тих фирми рекли су нам да су и ту послови намјештани за одређене фирме, а да је процедура таква да нема жалбе.

- Објави се спецификација коју само неке фирме могу да задовоље. Немамо право жалбе. Они кажу да имају дискреционо право да раде тако као што раде. Такође, УНДП има право на одређени дио поврата новца и то вам је сва прича. Сви се уграђују у том ланцу - каже један од власника фирми, који се неколико пута јављао на јавни позив, али није прошао.

Стопа поврата трошкова, према правилима УНДП, за подјелу трошкова и повјеренички фонд трећих страна, износи осам одсто и повећана је за једна проценат 2014. године. Изузеци су ријетки и морају да прођу посебна одобрења.

- Свака контрибуција или допринос који УНДП заприми и имплементира, предмет је поврата трошкова у складу с важећом политиком УНДП која је доступна на интернет-страницама УНДП - кажу у тој међународној организацији.

Слика

Фото: dw.com/serbia

Техничке спецификације

Техничке спецификације за набавку опреме припремају се са субјектом коме се испоручује опрема – у овом случају са Институтом за јавно здравство Републике Српске, али услове јавних набавки прописује УНДП.

Што се тиче цијене тестова које је набављао УНДП, оне нису биле исте у свакој јавној набавци, већ су варирале.

- Цијене су се кретале од 39,5 марака у марту и априлу 2020. године, до 4,49 марака у мају 2021. У процесима јавних набавки цијена је била важан, али не и једини и одлучујући фактор при евалуацији понуда. Прије закључивања уговора, понуђени тестови пролазили су кроз двоструку провјеру квалитета и прихватљивости. У обзир за набавку долазили су само тестови који су, или били на листи одобрених тестова од стране Свјетске здравствене орзанизације (СЗО) или су прошли контролу квалитета надлежног тима УНДП - наводе у УНДП.

Поређења ради, Институт је плаћао много већу цијену теста на почетку пандемије, него што је то плаћао УНДП, а у игри су били исти добављачи.

- Појединачне цијене тестова варирале су од марта 2020. до данас. Износиле су од 77 марака на самом почетку пандемије, до садашњих 8,5 марака, без ПДВ - рекли су у Институту.

Бројке

Институт за јавно здравље, према доступним подацима на Порталу јавних набавки, расписао је први јавни позив у јуну прошле године за набавку 1.500 тестова за 49.999 марака.

У новембру је отвореним поступком тражено 20.000 комада PCR-тестова, за цијену од 39.999 марака, али је тај тендер пропао због жалбе једног од понуђача. Поновљен је неколико дана касније, али тендерска документација није доступна.

Позив са истим износом расписан је у фебруару ове године, за који такође није доступна тендерска документација. Исти износ појављује се у позиву и 1. септембра ове године, за набавку 40.000 комада PCR-тестова, отвореним поступком, без доступности тендерске документације.

У јануару ове године расписан је позив за 3.000 комада PCR-тестова, а наведена цијена је 49.999 марака. У истом мјесецу расписан је још један позив за набавку 2.000 комада PCR-тестова за цијену од 33.504 марке, након жалбе једног од понуђача.

Крајем фебруара, расписан јавни позив за набавку 15.000 тестова за 135.000 марака, без доступности тендерске документације. 

Судећи по процесима који се сада отварају – од набавке кисеоника и медицинске опреме, па до респиратора – поставља се питање да ли је ишта у периоду пандемије рађено легално и које су размјере малверзација у овим процесима.

Да ли ће огромне цијене PCR-тестирања које се правдају отвореним тржиштем и слободним формирањем цијена без било какве контроле, бити још један окидач за нове судске процесе који се посљедњих седмица покрећу у Републици Српској због афера у вези с набавком опреме током пандемије?

 

Аутор: Драган Максимовић /Бањалука/ dw.com/serbia

Коментари 0
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 10m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 53m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 45m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 38m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    19h 39m
    0