PCR biznis u Republici Srpskoj

08.10.2021. 12:54
0
IZVOR: dw.com/serbia

Nabavna cijena PCR-testa bila je 0,44 dolara, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavljao ih je za 30 do 80 maraka.

Distributeri tvrde da su tenderi bili namješteni. UNDP je donirao više od polovine testova.

Od početka pandemije do danas, dakle u posljednjih 18 mjeseci, u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, ušlo je 348.000 PCR (eng. Polumerase chain reaction) testova, što kroz kupovinu, što kroz donacije.

Najveći dio ušao je kroz donacije UNDP. Prema podacima koje su dostavili "Dojče veleu", UNDP je u periodu od aprila 2020. do avgusta ove godine isporučio Institutu 204.900 testova koje je nabavljao putem javnih nabavki.

Međutim, prema podacima Instituta, taj broj je manji, tako da u računici nedostaje oko 25.000 testova UNDP.

- Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, od ukupnog broja PCR-testova, obezbijedio je oko 27.000 testova putem javnih nabavki, oko 179.000 putem UNDP, dok je oko 142.000 testova donirano - navodi se u odgovoru Instituta.

Dilovi

Testovi su, kako su "Dojče veleu" rekli, nabavljani preko firmi "Ako Med", "Shimadzu", "Spektrolab“, „Ceemed“, „Lab Unica“, „Erkona“, „Biomedica“.

Međutim, nakon što su kontaktirali te firme, javile su se samo dvije, kako bi demantovale učešće u nabavci. Tvrde da su poslove dobijale firme za koje je posebnom specifikacijom u tenderu to bilo omogućeno, a što žalbom nije moglo biti oboreno, zbog uslova pandemije u tom trenutku – to je pravdano hitnošću i nepredviđenim situacijama.

Iz jedne od pomenutih firmi, rekli su da su imali samo jednu isporuku za Institut na početku pandemije i da kasnije nisu mogli da prođu na tenderu. Iz druge su takođe rekli da je tenderska dokumentacija tako sastavljena da je samo određenoj firmi bilo omogućeno da dobije posao.

- Recimo, navedu da je potrebna određena boja ili da mora da sadrži neku oznaku koju ima samo taj dobavljač, i time si uslovio samo jednu kompaniju da prođe. Šta god si kasnije tražio kao objašnjenje i to ispunio, oni kažu ne valja. Nikom nije u interesu niža cijena, nego da kroz cijenu može da se izvuče maksimalna provizija - kažu iz jedne od firmi, koja je nekoliko puta u proteklih godinu dana bezuspješno aplicirala na tendere.

Slika

UNDP je u periodu od aprila 2020. do avgusta ove godine isporučio Institutu 204.900 testova, a ne 179.000 kako tvrdi Institut za javno zdravstvo RS.

Cijena ispred kvaliteta

U tenderskoj dokumentaciji za nabavku PCR-testova navodi se da će se odabir najboljeg ponuđača bodovno izračunavati na način da 80 odsto bodova predstavlja cijenu, a 20 odsto kvalitet. Na početku pandemije, u jednom od javnih poziva, taj odnos cijene i kvaliteta bio je čak 95:5.

A cijena je varirala od početka pandemije do danas. Podaci koji su dostavljeni "Dojče veleu" iz pojedinih firmi koje uvoze testove, pokazuju da je cijena jednog paketa koji sadrži 50 testova oko 22 dolara. To znači da je cijena jednog testa 0,44 dolara.

- Međutim, morate imati u vidu troškove transporta, carinu, poseban režim skladištenja i ta cifra onda bude uvećana i do deset odsto - objašnjavaju dobavljači.

Ekskluzivno pravo na komercijalno PCR-testiranje u Republici Srpskoj polagao je Institut za javno zdravlje, koji se posljednjih dana suočava s istragama pravosudnih organa.

Direktor Branislav Zeljković tereti se sa još nekoliko osoba za namještanje tendera u kojima su određene firme dobijale poslove nabavke medicinske opreme i na taj način oštetile budžet za gotovo 800.000 maraka.

Cijena komercijalnog PCR-testiranja na početku pandemije bila je 200 maraka, a cijena po kojoj je Institut nabavljao testove tada je bila oko 30 maraka.

U tu cijenu, tvrde u Institutu, nisu uračunati set za ekstrakciju i virusnu transportnu podlogu, koji su sastavni dio testa, ali se nabavljaju odvojeno. U cijenu testa ne ulazi ni potrošni laboratorijski materijal, zaštitna oprema za osoblje, osoblje i amortizacija aparata.

Inače, prema navodima Tužilaštva, u „Slučaju Institut“, medicinska odjela koštala su 22 marke, a Institut ih je plaćao po 50 maraka.

Ogromna zarada, ogromna provizija

Cena PCR-testiranja u Republici Srpskoj snižena je krajem prošle godine na 140 maraka, a danas je 100.

U ovom trenutku, cijena testova koju dobavljač isporuči iznosi 4,5 marke. To znači da su u tu cijenu uračunati i carina i transport i poseban režim skladištenja.

Od maja prošle godine do avgusta ove, Institut je od komercijalnog testiranja na virus korona zaradio 7,9 miliona maraka.

U Institutu kažu da je UNDP donirao 179.000 testova u proteklih 18 mjeseci. Iz UNDP kažu da su oni poslali 204.900 testova kao donaciju.

UNDP je testove nabavljao putem javnih nabavki, ali u skladu s njihovim procedurama koje su „bazirane na otvorenom i konkurentskom procesu“. UNDP je PCR-testove kupovao od preko pet različitih dobavljača: „Biomedica“, „Ceemed“, „Cubicus/Genomika“, „Erkona“ i „Shimadzu“.

Ipak, u nekim od tih firmi rekli su nam da su i tu poslovi namještani za određene firme, a da je procedura takva da nema žalbe.

- Objavi se specifikacija koju samo neke firme mogu da zadovolje. Nemamo pravo žalbe. Oni kažu da imaju diskreciono pravo da rade tako kao što rade. Takođe, UNDP ima pravo na određeni dio povrata novca i to vam je sva priča. Svi se ugrađuju u tom lancu - kaže jedan od vlasnika firmi, koji se nekoliko puta javljao na javni poziv, ali nije prošao.

Stopa povrata troškova, prema pravilima UNDP, za podjelu troškova i povjerenički fond trećih strana, iznosi osam odsto i povećana je za jedna procenat 2014. godine. Izuzeci su rijetki i moraju da prođu posebna odobrenja.

- Svaka kontribucija ili doprinos koji UNDP zaprimi i implementira, predmet je povrata troškova u skladu s važećom politikom UNDP koja je dostupna na internet-stranicama UNDP - kažu u toj međunarodnoj organizaciji.

Slika

Foto: dw.com/serbia

Tehničke specifikacije

Tehničke specifikacije za nabavku opreme pripremaju se sa subjektom kome se isporučuje oprema – u ovom slučaju sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, ali uslove javnih nabavki propisuje UNDP.

Što se tiče cijene testova koje je nabavljao UNDP, one nisu bile iste u svakoj javnoj nabavci, već su varirale.

- Cijene su se kretale od 39,5 maraka u martu i aprilu 2020. godine, do 4,49 maraka u maju 2021. U procesima javnih nabavki cijena je bila važan, ali ne i jedini i odlučujući faktor pri evaluaciji ponuda. Prije zaključivanja ugovora, ponuđeni testovi prolazili su kroz dvostruku provjeru kvaliteta i prihvatljivosti. U obzir za nabavku dolazili su samo testovi koji su, ili bili na listi odobrenih testova od strane Svjetske zdravstvene orzanizacije (SZO) ili su prošli kontrolu kvaliteta nadležnog tima UNDP - navode u UNDP.

Poređenja radi, Institut je plaćao mnogo veću cijenu testa na početku pandemije, nego što je to plaćao UNDP, a u igri su bili isti dobavljači.

- Pojedinačne cijene testova varirale su od marta 2020. do danas. Iznosile su od 77 maraka na samom početku pandemije, do sadašnjih 8,5 maraka, bez PDV - rekli su u Institutu.

Brojke

Institut za javno zdravlje, prema dostupnim podacima na Portalu javnih nabavki, raspisao je prvi javni poziv u junu prošle godine za nabavku 1.500 testova za 49.999 maraka.

U novembru je otvorenim postupkom traženo 20.000 komada PCR-testova, za cijenu od 39.999 maraka, ali je taj tender propao zbog žalbe jednog od ponuđača. Ponovljen je nekoliko dana kasnije, ali tenderska dokumentacija nije dostupna.

Poziv sa istim iznosom raspisan je u februaru ove godine, za koji takođe nije dostupna tenderska dokumentacija. Isti iznos pojavljuje se u pozivu i 1. septembra ove godine, za nabavku 40.000 komada PCR-testova, otvorenim postupkom, bez dostupnosti tenderske dokumentacije.

U januaru ove godine raspisan je poziv za 3.000 komada PCR-testova, a navedena cijena je 49.999 maraka. U istom mjesecu raspisan je još jedan poziv za nabavku 2.000 komada PCR-testova za cijenu od 33.504 marke, nakon žalbe jednog od ponuđača.

Krajem februara, raspisan javni poziv za nabavku 15.000 testova za 135.000 maraka, bez dostupnosti tenderske dokumentacije. 

Sudeći po procesima koji se sada otvaraju – od nabavke kiseonika i medicinske opreme, pa do respiratora – postavlja se pitanje da li je išta u periodu pandemije rađeno legalno i koje su razmjere malverzacija u ovim procesima.

Da li će ogromne cijene PCR-testiranja koje se pravdaju otvorenim tržištem i slobodnim formiranjem cijena bez bilo kakve kontrole, biti još jedan okidač za nove sudske procese koji se posljednjih sedmica pokreću u Republici Srpskoj zbog afera u vezi s nabavkom opreme tokom pandemije?

 

Autor: Dragan Maksimović /Banjaluka/ dw.com/serbia

Komentari 0
Povezane vijesti
Sindikati i bolnice digli glas: Svima dati po 500 KM Sindikati i bolnice digli glas: Svima dati po 500 KM
Vakcine protiv novog soja mogu da se odobre za tri ili četiri mjeseca Vakcine protiv novog soja mogu da se odobre za tri ili četiri mjeseca
U Srpskoj 40 novozaraženih virusom korona, smrtni slučaj u Palama U Srpskoj 40 novozaraženih virusom korona, smrtni slučaj u Palama
Najčitanije
 • Uhapšeno lice iz Istočne Ilidže
  12h 9m
  0
 • Uhapšen osumnjičeni za skrnavljenje spomen-ploče na Vracama
  7h 48m
  0
 • Vraćao se sa svinjokolja, pao na nož i preminuo
  14h 21m
  0
 • Glavaš osudio odluku Vlade RS o ukidanju kancelarije Republičkog zavoda za zaštitu kulture u Palama
  11h 43m
  0
 • Izvjesna naplata javnih parkinga u Istočnom Novom Sarajevu
  3h 30m
  4