ПДП Пале: Недостатак услуга логопеда горући проблем

08.10.2020. 13:11
0
ИЗВОР: Катера

Општински одбор Партије демократског прогреса (ПДП) Пале упутио је данас иницијативу начелнику општине и предсједнику Скупштине општине Пале Бошку Југовићу и Синиши Ласици иницијативу за запошљавање логопеда у једној од јавних установа у овој општини.

Из паљанског ПДП-а кажу да је циљ ове иницијативе да општина Пале  омогући бесплатну стручну помоћ дјеци из ове општине, која имају потешкоће или проблеме са говором.

Предсједник Актива жена ПДП-а Пале Марина Благојевић рекла је новинарима да се овој партији обратио већи број грађана Пала, чија дјеца имају потешкоће у говору и развоју говора.

- Родитељи су забринути, незадовољни и финансијски оптерећени и због тога су тражили помоћ ПДП у рјешавању проблема, а то је непостојање логопеда ни у једној јавној установи на простору општине Пале. Одборници ПДП су данас поднијели иницијативу начелнику општине Пале Бошку Југовићу и предсједнику СО Пале Синиши Ласици са захтјевом да се у некој од компетентних јавних установа обезбједи логопед – каже Благојевићева.

Благојевићева истиче да према истраживањима којима су се бавили у овој партији, у протеклих мјесец дана, дошли су до податка да 40 одсто дјеце узраста до петог разреда има потешкоће са говором и развојем говора.

- Овим поводом смо разговарали са директором Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ Миленком Вујиновићем, који нам је рекао да је пуних 11 година, све до 2014. године, Град Бањалука плаћао логопеда у Палама, што сматрамо да је срамотно да Бањалука има више слуха за потребе логопеда него општина Пале – додаје Благојевићева.

Она каже да је ово удружење једно вријеме пружало услуге логопеда кроз пројекат УНДП, који је пружао стручну помоћ дјеци укупно 11 мјесеци.

- Након тога, начелник општине Бошко Југовић је наставио да плаћа услуге логопеда све до марта ове године, када је из, нама непознатих разлога, престао. Морам истаћи да у Дому здравља постоје услуге логопеда, али је жена тренутно на трудничком боловању, а ова установа није пронашла замјенско рјешење – рекла је Благојевићева.

Благојевићева истиче да они у овој иницијативи од руководства општине Пале траже да што прије ријеши овај проблем, да запосли логопеда у једној од установа попут Центра за социјални рад, основних или средње школе.

Слика

Предсједник Актива младих ОО ПДП Пале Јована Голијанин каже да, када узмемо у обзир тешку економску ситуацију, овај проблем треба рјешавати по хитном поступку.

- Родитељи су приморани да дјецу воде на приватне часове логопеда и за час, који траје тридесет минута, плаћају по 30 КМ. Када узмемо у обзир да 40 одсто дјеце до петог разреда основне школе има потребу за услугама логопеда, да једном седмично требају да иду на часове логопеда, сматрамо да су најмање два логопеда неопходна у општини Пале – каже Голијанинова.

Она истиче да од руководства општине Пале очекују да у складу са својим надлежностима запосле логопеде у једној од јавних установа, које су такође надлжене да рјешавају овакве проблеме.

Голијанинова додаје да проблеми са говором код дјеце утичу на њихов развој и да таква дјеца не би смјела да чекају дуготрајније рјешавање овог проблема, јер је, према њеним ријечима, сваки дан веома битан.

Из ПДП-а су додали да чињеница да је логопед неопходан у општини Пале и то што се и раније, док је логопед радио у Дому здравља „Пале“ и Удружењу „Сунце“, на термин чекало и по годину дана.

Коментари 0
Повезане вијести
Опозиција из Републике Српске за техничке измјене изборног закона Опозиција из Републике Српске за техничке измјене изборног закона
Посланици опозиције траже изјашњење НСРС о Приједлогу Закона о организацији тржишта вина у БиХ Посланици опозиције траже изјашњење НСРС о Приједлогу Закона о организацији тржишта вина у...
Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП” Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП”
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 21m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 54m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 20m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 33m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 2m
    3