Пећина Орловача биће отворена за посјете од 19. маја

15.05.2020. 12:16
0
ИЗВОР: СРНА

Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумболовцу код Пала биће од уторка, 19. маја, отворен за посјете туриста, уз придржавање мјера о дистанци и ношењу маски, изјавио је стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.

Он је навео да су посјете пећини планиране до 15. октобра, од уторка до недјеље и то у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазнице износи од двије до четири КМ.

Самарџић је рекао да ће сви посјетиоци који буду дошли у уторак да посјете пећину имати бесплатан обилазак, а због ограниченог броја туриста на јавним мјестима потребна је најава већих група.

Према његовим ријечима, туристичке групе у овом спелеолошком комплексу броје до 15 посјетилаца са једним водичем, а обилазак траје од 30 до 45 минута.

- Упркос епидемији вируса корона, можемо се похвалити да смо радили на уређењу самог споменика природе и припремили додатне садржаје као што је сувенирница која се налази у кућици гдје је водичка служба и Музеј пећине Орловача - рекао је Самарџић.

Самарџић је нагласио да ће посјетиоци моћи да користе и стазу здравља, чија је дужина два километра и води до видиковца, који се налази на врху пећине.

Он је навео да се стазом здравља до видиковца може ићи из два правца - са лијеве или десне стране од улаза у пећину, ходом од тридесет минута до сат времена.

- Када се дође на врх, пружа се прелијеп поглед на околне планине Романију, Јахорину, Бјелашницу. Било којим путем да се крене пружају се прелијепи пејзажи шуме, ливада, а уз мало успона прилагођене су за свакога. Љубитељи природе ће је сигурно вољети - нагласио је Самарџић.

Пећина Орловача је дуга 560 метара, а са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Јапан отвара границу за туристе након више од двије године Јапан отвара границу за туристе након више од двије године
Неколико српских туриста заглављено у Албанији, један преминуо Неколико српских туриста заглављено у Албанији, један преминуо
Планове туриста из Српске не ремете ни ајкуле Планове туриста из Српске не ремете ни ајкуле
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 46m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 19m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 53m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    19h 59m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 21m
    0