Пећина Пропаства: Недовољно истражена највећа и најљепша вишеградска пећина

29.07.2024. 14:46
0
ИЗВОР: katera.news

Пећина Пропаства, налази се на Меремишљу, у подножју планине Бујак. Нажалост, о овој пећини се врло мало зна и никада није потпуно истражена.

А како је на свом Фејсбук налогу навео Богдан Марић, толико мало да ни 2019. године када су у Вишеграду боравили италијански спелеолози нико  није знао да покаже улаз у њу.

Он је „највећу и најљепшу вишеградску пећину“ посјетио, а ми доносимо његове утиске.

Пропаства се први пут помиње у књизи Азиза Русулбеговића- "Вишеград и околица" која је издата 1934. године, а затим у књизи Милана Коџа - "Вишеград у српској и босанској средњовјековној држави" из 2003. год. Управо трагом ових књига, најупорнији у потрази за пећином био је наш суграђанин Горан Сусловски, те је уз помоћ мјештанина овог краја Ахмеда Ханића, по његовом сјећању, послије скоро 40 година успио да пронађе улаз, а затим и истражи велики дио пећине. Чим сам чуо причу од Горана и његовог колеге, а мог друга Милоша, да је пећина пронађена почео сам да заговарам нову авантуру. И ево данас, Богу хвала, успјели да без проблема  обиђемо све просторије пећине које се без већег ризика, спелеолошке опреме и прије свега стручног знања могу обићи. По првим утисцима Пропаства има све одлике праве богато украшене пећине. Великих је димензија, са више дворана, уским тунелима измеђи истих, који отежавају пролазе и чине је атрактивнијом. Украшена је сталактитима, сталагмитима, сталагнатима, бигреним кадицама и што је најважније посједује прелијепо  језерце са кристално чистом водом, које дакле не пресушује, јер се у књизи  помињало и прије скоро 100 година. Надам се да ћемо успјети да овом и наредним објавама заинтересујемо јавност, уредимо прилазе, до краја истражимо и заштитимо пећину, те направимо својеврсну туристичку понуду у Вишеграду, за све храбрије љубитеље активног туризма, жељне нових авантура.


 

Коментари 0
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Сокоцу и Вишеграду Прекид електричне енергије у Сокоцу и Вишеграду
Нормализован саобраћај на путу Вишеград-Вардиште Нормализован саобраћај на путу Вишеград-Вардиште
Три деценије без судског епилога за злочине над Србима у вишеградским селима Три деценије без судског епилога за злочине над Србима у вишеградским селима
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 6m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 1m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 55m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 4m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 14m
    0