Pećina Propastva: Nedovoljno istražena najveća i najljepša višegradska pećina

29.07.2024. 14:46
0
IZVOR: katera.news

Pećina Propastva, nalazi se na Meremišlju, u podnožju planine Bujak. Nažalost, o ovoj pećini se vrlo malo zna i nikada nije potpuno istražena.

A kako je na svom Fejsbuk nalogu naveo Bogdan Marić, toliko malo da ni 2019. godine kada su u Višegradu boravili italijanski speleolozi niko  nije znao da pokaže ulaz u nju.

On je „najveću i najljepšu višegradsku pećinu“ posjetio, a mi donosimo njegove utiske.

Propastva se prvi put pominje u knjizi Aziza Rusulbegovića- "Višegrad i okolica" koja je izdata 1934. godine, a zatim u knjizi Milana Kodža - "Višegrad u srpskoj i bosanskoj srednjovjekovnoj državi" iz 2003. god. Upravo tragom ovih knjiga, najuporniji u potrazi za pećinom bio je naš sugrađanin Goran Suslovski, te je uz pomoć mještanina ovog kraja Ahmeda Hanića, po njegovom sjećanju, poslije skoro 40 godina uspio da pronađe ulaz, a zatim i istraži veliki dio pećine. Čim sam čuo priču od Gorana i njegovog kolege, a mog druga Miloša, da je pećina pronađena počeo sam da zagovaram novu avanturu. I evo danas, Bogu hvala, uspjeli da bez problema  obiđemo sve prostorije pećine koje se bez većeg rizika, speleološke opreme i prije svega stručnog znanja mogu obići. Po prvim utiscima Propastva ima sve odlike prave bogato ukrašene pećine. Velikih je dimenzija, sa više dvorana, uskim tunelima izmeđi istih, koji otežavaju prolaze i čine je atraktivnijom. Ukrašena je stalaktitima, stalagmitima, stalagnatima, bigrenim kadicama i što je najvažnije posjeduje prelijepo  jezerce sa kristalno čistom vodom, koje dakle ne presušuje, jer se u knjizi  pominjalo i prije skoro 100 godina. Nadam se da ćemo uspjeti da ovom i narednim objavama zainteresujemo javnost, uredimo prilaze, do kraja istražimo i zaštitimo pećinu, te napravimo svojevrsnu turističku ponudu u Višegradu, za sve hrabrije ljubitelje aktivnog turizma, željne novih avantura.


 

Komentari 0
Povezane vijesti
Prekid električne energije u Sokocu i Višegradu Prekid električne energije u Sokocu i Višegradu
Normalizovan saobraćaj na putu Višegrad-Vardište Normalizovan saobraćaj na putu Višegrad-Vardište
Tri decenije bez sudskog epiloga za zločine nad Srbima u višegradskim selima Tri decenije bez sudskog epiloga za zločine nad Srbima u višegradskim selima
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 15m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 10m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 4m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 13m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 23m
    0