Пећка патријаршија данас обиљежава ктиторску славу

10.11.2022. 10:52
0
ИЗВОР: srna.rs

У Пећкој патријаршији, која данас обиљежава ктиторску славу - Светог Арсенија Сремца, јутрос се окупио велики број вјерника из свих српских крајева, а међу гостима је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Ћурић се састао са игуманијом Пећке патријаршије мати Харитином од које је добио благослов да преузме колач за домаћинство ктиторске славе ове српске светиње за наредну годину.

Он је мати Харитини уручио пригодне поколоне.

У Пећку патријаршију пристижу вјерници како са подручја Косова и Метохије, тако и из Републике Српске и Црне Горе поводом ктиторске славе ове светиње, а ускоро би требало да почне Света архијерејска литургија коју ће служити Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије.

Због забране уласка на територију Косова и Метохије, домаћин славе неће бити предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов.

Његову честитку прочитаће директор Основне школе "Вук Караџић" из Сочанице код Лепосавића Драган Радовановић, који ће предати 1.000 евра на име покривања трошкова домаћина ктиторске славе.

Свети Арсеније Сремац био је други архиепископ српски, од 1233. до 1263. године. За архиепископа је изабран вољом свог претходника Светог Саве, који се 1233. повукао са трона пред други полазак за Јерусалим. У вријеме његове управе 1253. године сједиште архиепископије пребачено је из манастира Жиче у манастир Пећка патријаршија.

Коментари 0
Повезане вијести
Прослављена слава Пећке патријаршије Прослављена слава Пећке патријаршије
Патријарх српски Порфирије служио архијерејску литургију у Пећкој патријаршији Патријарх српски Порфирије служио архијерејску литургију у Пећкој патријаршији
Патријарху Порфирију Приштина забранила да допутује у Пећку патријаршију Патријарху Порфирију Приштина забранила да допутује у Пећку патријаршију
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 20m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 22m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 20m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 15m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 23m
    1