Pećka patrijaršija danas obilježava ktitorsku slavu

10.11.2022. 10:52
0
IZVOR: srna.rs

U Pećkoj patrijaršiji, koja danas obilježava ktitorsku slavu - Svetog Arsenija Sremca, jutros se okupio veliki broj vjernika iz svih srpskih krajeva, a među gostima je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić se sastao sa igumanijom Pećke patrijaršije mati Haritinom od koje je dobio blagoslov da preuzme kolač za domaćinstvo ktitorske slave ove srpske svetinje za narednu godinu.

On je mati Haritini uručio prigodne pokolone.

U Pećku patrijaršiju pristižu vjernici kako sa područja Kosova i Metohije, tako i iz Republike Srpske i Crne Gore povodom ktitorske slave ove svetinje, a uskoro bi trebalo da počne Sveta arhijerejska liturgija koju će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Zbog zabrane ulaska na teritoriju Kosova i Metohije, domaćin slave neće biti predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov.

Njegovu čestitku pročitaće direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Sočanice kod Leposavića Dragan Radovanović, koji će predati 1.000 evra na ime pokrivanja troškova domaćina ktitorske slave.

Sveti Arsenije Sremac bio je drugi arhiepiskop srpski, od 1233. do 1263. godine. Za arhiepiskopa je izabran voljom svog prethodnika Svetog Save, koji se 1233. povukao sa trona pred drugi polazak za Jerusalim. U vrijeme njegove uprave 1253. godine sjedište arhiepiskopije prebačeno je iz manastira Žiče u manastir Pećka patrijaršija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proslavljena slava Pećke patrijaršije Proslavljena slava Pećke patrijaršije
Patrijarh srpski Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji Patrijarh srpski Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji
Patrijarhu Porfiriju Priština zabranila da doputuje u Pećku patrijaršiju Patrijarhu Porfiriju Priština zabranila da doputuje u Pećku patrijaršiju
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    12h 14m
    0
  • Slani mafini
    21h 35m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    23h 30m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    21h 24m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    15h 53m
    3