Пелет разграбљен упркос високим цијенама

21.07.2022. 21:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Упркос свим потешкоћама и ограничењу извоза, продавци огрева у БиХ имају пуне руке посла, што потврђује податак да у појединим предузећима пелета нема на лагеру ни до краја године.

Иако су цијене ниже за свега неколико процената у односу на оне које су важиле прије одлуке о забрани извоза шумских дрвних сортимената и огрева, а коју је донио Савјет министара БиХ средином јуна, грађани су похрлили у набавку пелета па се ових дана тражи врећа више.

У предузећу “Дедина П.З.” из Дервенте кажу да све што произведу одмах и испоруче купцима, јер наруџбе имају до краја године.

- Тона пелета кошта 500 КМ и на висину цијене не можемо утицати. Наша маржа је иста као и ранијих година, али све је поскупјело, од горива, врећа за пелет до сировине - рекли су у овом предузећу.

И у дрвној индустрији “Караћ” из Александровца код Лакташа гомилају се наруџбе купаца.

- Тренутно нема пелета колико купци траже, јер борбу водимо са сировином. Резервације имамо до краја септембра, а тона кошта 508 КМ плус ПДВ - рекао је власник те дрвне индустрије Славко Караћ.

С циљем да се заштити домаће тржиште и осигурају довољне количине пелета и огревног дрвета по економски прихватљивим цијенама, у ФБиХ прије два дана одржан је и састанак на којем је изнесено да би реална цијена тоне пелета требало да буде између 400 и 450 КМ.

Сличан састанак у Српској за сада није планиран, а судећи према ријечима произвођача од предложене цијене неће бити ништа ни у ФБиХ.

Менаџер фирме “Дрвосјеча” која послује у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Тузли и Зеници Мухамед Хелаћ каже да је поменута цијена апсолутно недостижна узимајући у обзир глобалну инфлацију и цијене горива, које су за ову грану индустрије од огромног значаја.

- Почетком мјесеца становништву смо понудили повољнију цијену огрева и она је тренутно за 50 марака нижа у односу не период прије забране извоза, када је тона коштала 640 КМ. Нама није проблем да пелет кошта и 300 КМ, као прије двије године, али онда држава мора интервенисати са одређеним потезима, а први би био укидање акциза на гориво - казује Хелаћ и додаје да на лагеру тренутно имају пелета.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Српске Лазо Шиник каже за “Глас” да је цијена пелета директно у вези са тржиштем те да нема потребе мијешати се у то.

- Проблем је био када су цијене пелета, због потражње у Европи и извоза, на нашем тржишту биле изнад 600 КМ, али већ сада код појединих произвођача у Српској тона пелета кошта око 500 КМ, што је донекле прихватљиво. Када се у обзир узму цијене импута у производњи, које су расле између 30 и 40 одсто, реална цијена би требало да буде мало нижа од 500 КМ - прича Шиник и додаје да се цијене пелета највјероватније никада неће вратити на ниво прије таласа инфлације.

Трајна забрана

Лазо Шиник каже да би БиХ требало да размишља о трајној забрани извоза обловине и огревног дрвета да би се могле подмирити потребе домаће индустрије и становништва.

- Имамо довољно капацитета да сву сировину којом располажемо претворимо у већу вриједност и ефикасније енергенте те је штета да извозимо огревно дрво и трупце. Наше тржиште и индустрија требало би да буду приоритет - рекао је Шиник.

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Познато ко купује Напретков дом на Требевићу (ВИДЕО) Познато ко купује Напретков дом на Требевићу (ВИДЕО)
Монтажне куће иду као алва Монтажне куће иду као алва
Предсједништво БиХ купило три нова аутомобила, укупна вриједност 488.536 КМ Предсједништво БиХ купило три нова аутомобила, укупна вриједност 488.536 КМ
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  18h 49m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  19h 53m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  20h 25m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  11h 37m
  5
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  10h 49m
  0