Пелет разграбљен упркос високим цијенама

21.07.2022. 21:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Упркос свим потешкоћама и ограничењу извоза, продавци огрева у БиХ имају пуне руке посла, што потврђује податак да у појединим предузећима пелета нема на лагеру ни до краја године.

Иако су цијене ниже за свега неколико процената у односу на оне које су важиле прије одлуке о забрани извоза шумских дрвних сортимената и огрева, а коју је донио Савјет министара БиХ средином јуна, грађани су похрлили у набавку пелета па се ових дана тражи врећа више.

У предузећу “Дедина П.З.” из Дервенте кажу да све што произведу одмах и испоруче купцима, јер наруџбе имају до краја године.

- Тона пелета кошта 500 КМ и на висину цијене не можемо утицати. Наша маржа је иста као и ранијих година, али све је поскупјело, од горива, врећа за пелет до сировине - рекли су у овом предузећу.

И у дрвној индустрији “Караћ” из Александровца код Лакташа гомилају се наруџбе купаца.

- Тренутно нема пелета колико купци траже, јер борбу водимо са сировином. Резервације имамо до краја септембра, а тона кошта 508 КМ плус ПДВ - рекао је власник те дрвне индустрије Славко Караћ.

С циљем да се заштити домаће тржиште и осигурају довољне количине пелета и огревног дрвета по економски прихватљивим цијенама, у ФБиХ прије два дана одржан је и састанак на којем је изнесено да би реална цијена тоне пелета требало да буде између 400 и 450 КМ.

Сличан састанак у Српској за сада није планиран, а судећи према ријечима произвођача од предложене цијене неће бити ништа ни у ФБиХ.

Менаџер фирме “Дрвосјеча” која послује у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Тузли и Зеници Мухамед Хелаћ каже да је поменута цијена апсолутно недостижна узимајући у обзир глобалну инфлацију и цијене горива, које су за ову грану индустрије од огромног значаја.

- Почетком мјесеца становништву смо понудили повољнију цијену огрева и она је тренутно за 50 марака нижа у односу не период прије забране извоза, када је тона коштала 640 КМ. Нама није проблем да пелет кошта и 300 КМ, као прије двије године, али онда држава мора интервенисати са одређеним потезима, а први би био укидање акциза на гориво - казује Хелаћ и додаје да на лагеру тренутно имају пелета.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Српске Лазо Шиник каже за “Глас” да је цијена пелета директно у вези са тржиштем те да нема потребе мијешати се у то.

- Проблем је био када су цијене пелета, због потражње у Европи и извоза, на нашем тржишту биле изнад 600 КМ, али већ сада код појединих произвођача у Српској тона пелета кошта око 500 КМ, што је донекле прихватљиво. Када се у обзир узму цијене импута у производњи, које су расле између 30 и 40 одсто, реална цијена би требало да буде мало нижа од 500 КМ - прича Шиник и додаје да се цијене пелета највјероватније никада неће вратити на ниво прије таласа инфлације.

Трајна забрана

Лазо Шиник каже да би БиХ требало да размишља о трајној забрани извоза обловине и огревног дрвета да би се могле подмирити потребе домаће индустрије и становништва.

- Имамо довољно капацитета да сву сировину којом располажемо претворимо у већу вриједност и ефикасније енергенте те је штета да извозимо огревно дрво и трупце. Наше тржиште и индустрија требало би да буду приоритет - рекао је Шиник.

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Познато ко купује Напретков дом на Требевићу (ВИДЕО) Познато ко купује Напретков дом на Требевићу (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 23m
    0
  • Крађа у Палама
    12h 41m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 8m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 56m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 17m
    0