Пензионери очекују још једно повећање

16.06.2022. 20:53
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Просјечна пензија у Српској од почетка године већа је за 60 КМ. Ипак, цијене расту далеко брже, због чега представници најстарије популације најављују нове преговоре с Владом Српске о повећању пензија.

Пензионери у Српској су ових дана добили увећане пензије за 10 одсто, а у августу им следује и 100 КМ једнократне помоћи. Па ипак, то није довољно да се побољша стандард пензионера, нарочито у вријеме кризе која нас је погодила.

Уколико се настави овакво дивљање цијена, Удружење пензионера очекује још једно повећање пензија у овој години.

– Повећање од 10 одсто смо договорили у марту, али већ нас је у априлу дочекао велики раст цијена, а када је дошло до исплате мајске пензије, то повећање је опет прилично анулирано. Цијене настављају и даље да расту због свјетских турбуленција. Пратићемо раст трошкова живота и просјечне плате, па ћемо видјети колико има простора да дође до још једног ванредног повећања – истиче за Српскаинфо предсједник Удружења пензионера Републике Српске, Ратко Трифуновић.

Рано за лицитирање

Колико би повећање требало износити још је, кажу, рано да лицитирају. Одлука о томе биће разматрана након завршетка полугодишта и анализе о кретањима цијена.

– Надамо се да Влада неће дозволити да буде угрожен материјални положај пензионера због раста цијена, јер су они најосетљивија категорија. До сада су имали сензибилитета према најстаријој популацији и надамо се да ће тако бити и убудуће – оцијенио је Трифуновић.

Колико ли ће изборна година утицати на то да се позитивно ријеши њихов захтјев?

– Ми се не обазиремо на изборе, за нас је Влада она која је изабрана и мјеродавна и с њом сарађујемо. Очекујемо да свака Влада, без обзира ко је буде предводио, има слуха за најстарију популацију – закључује Трифуновић.

Након иступа пензионера у јавности питали смо надлежне институције да ли ће њихов захтјев бити испуњен у овој години с обзиром да су порасли и приходи у буџету Српске и Фонда ПИО.

Наиме, у децембру прошле године, по први пут од постојања Фонда ПИО, из доприноса за пензијско и инвалидско осигурање обезбијеђен је сав новац потребан за исплату пензије. Приход од доприноса износио је 103,71 миллион КМ, а бруто износ пензије 102,12 милиона КМ. 

Посљедњих година биљежи се стални раст прихода по основу доприноса, који је у 2021. години износио 1,022 милијарди КМ.

Тренд повећања настављен је и ове године. Од јануара до маја по основу доприноса прикупљено је 449,75 милиона КМ, што је за 12,7 одсто више него у истом периоду лани. Удио доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, као основног прихода, сада износи око 84 одсто.

Социјални партнер

Из Фонда подсјећају да су пензије од почетка године повећане за 14 одсто, кроз редовно усклађивање и ванредно увећање.

– Удружење пензионера Републике Српске, по питању исплате и повећања пензије, има улогу социјалног партнера према Влади РС и Фонду ПИО РС и оно је репрезентативни представник ове популације. Стога се његово мишљење, по овим питањима, уважава и вреднује. Влада РС у континуитету, као што је то чинила и до сада, наставља да прати раст цијена на мало, трошкова живота и раст просјечних плата и у зависности од раста изворних прихода, по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, уколико се укаже потреба у складу с економском кризом и растом инфлације, правовремено ће реаговати са новим ванредним повећањем како би заштитила животни стандард најстарије популације – поручили су из Фонда.

На овај одговор надовезују се и из Министарства финансија Српске, у којем кажу да континуирано раде на стварању повољних економских услова за повећање пензија.

– С тим у вези прате се макроекономска кретања, прије свега привредне активности од којих зависи могућност повећања пензија – кажу из овог министарства.

Подсјећају да је упоредо с повећањем пензија увећан и износ потребан за њихову исплату. Од почетка године за пензије је исплаћено 642,7 милиона КМ.

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Neven 16.06.2022. 23:19
  Malo i nedovoljno porast penzija, u uslovima galopirajuće inflacije prouzrokavane stalnim rastom cijena, nominalno penzije rastu a realno stagniraju ili opadaju. Nepošteno i nehumano kako se i povećavaju linearno, pa nije isto kada se penzija od 300-400 KM poveća za deset posto u odnosu na penzije od 1000 KM, 1500 KM ili 2000 KM. Trebalo je to klasirati do 500 KM, 20 %, preko 500-1000 povečati za 15 %, od 1000-1500 za 10%, a preko 1500 za 5%. Na penziju od 400 KM povećanje 10% samo 40 KM a na penziju od 2000 KM povećanje od 200 KM, nema tu socijalne pravde, nego diskriminacija penzionera sa najnižim penzijama.
Повезане вијести
Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности
У Српској смањено очекивано трајање живота У Српској смањено очекивано трајање живота
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  10h 23m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  11h 27m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  11h 59m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  9h 17m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  3h 11m
  5