Пензионери очекују још једно повећање

16.06.2022. 20:53
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Просјечна пензија у Српској од почетка године већа је за 60 КМ. Ипак, цијене расту далеко брже, због чега представници најстарије популације најављују нове преговоре с Владом Српске о повећању пензија.

Пензионери у Српској су ових дана добили увећане пензије за 10 одсто, а у августу им следује и 100 КМ једнократне помоћи. Па ипак, то није довољно да се побољша стандард пензионера, нарочито у вријеме кризе која нас је погодила.

Уколико се настави овакво дивљање цијена, Удружење пензионера очекује још једно повећање пензија у овој години.

– Повећање од 10 одсто смо договорили у марту, али већ нас је у априлу дочекао велики раст цијена, а када је дошло до исплате мајске пензије, то повећање је опет прилично анулирано. Цијене настављају и даље да расту због свјетских турбуленција. Пратићемо раст трошкова живота и просјечне плате, па ћемо видјети колико има простора да дође до још једног ванредног повећања – истиче за Српскаинфо предсједник Удружења пензионера Републике Српске, Ратко Трифуновић.

Рано за лицитирање

Колико би повећање требало износити још је, кажу, рано да лицитирају. Одлука о томе биће разматрана након завршетка полугодишта и анализе о кретањима цијена.

– Надамо се да Влада неће дозволити да буде угрожен материјални положај пензионера због раста цијена, јер су они најосетљивија категорија. До сада су имали сензибилитета према најстаријој популацији и надамо се да ће тако бити и убудуће – оцијенио је Трифуновић.

Колико ли ће изборна година утицати на то да се позитивно ријеши њихов захтјев?

– Ми се не обазиремо на изборе, за нас је Влада она која је изабрана и мјеродавна и с њом сарађујемо. Очекујемо да свака Влада, без обзира ко је буде предводио, има слуха за најстарију популацију – закључује Трифуновић.

Након иступа пензионера у јавности питали смо надлежне институције да ли ће њихов захтјев бити испуњен у овој години с обзиром да су порасли и приходи у буџету Српске и Фонда ПИО.

Наиме, у децембру прошле године, по први пут од постојања Фонда ПИО, из доприноса за пензијско и инвалидско осигурање обезбијеђен је сав новац потребан за исплату пензије. Приход од доприноса износио је 103,71 миллион КМ, а бруто износ пензије 102,12 милиона КМ. 

Посљедњих година биљежи се стални раст прихода по основу доприноса, који је у 2021. години износио 1,022 милијарди КМ.

Тренд повећања настављен је и ове године. Од јануара до маја по основу доприноса прикупљено је 449,75 милиона КМ, што је за 12,7 одсто више него у истом периоду лани. Удио доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, као основног прихода, сада износи око 84 одсто.

Социјални партнер

Из Фонда подсјећају да су пензије од почетка године повећане за 14 одсто, кроз редовно усклађивање и ванредно увећање.

– Удружење пензионера Републике Српске, по питању исплате и повећања пензије, има улогу социјалног партнера према Влади РС и Фонду ПИО РС и оно је репрезентативни представник ове популације. Стога се његово мишљење, по овим питањима, уважава и вреднује. Влада РС у континуитету, као што је то чинила и до сада, наставља да прати раст цијена на мало, трошкова живота и раст просјечних плата и у зависности од раста изворних прихода, по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, уколико се укаже потреба у складу с економском кризом и растом инфлације, правовремено ће реаговати са новим ванредним повећањем како би заштитила животни стандард најстарије популације – поручили су из Фонда.

На овај одговор надовезују се и из Министарства финансија Српске, у којем кажу да континуирано раде на стварању повољних економских услова за повећање пензија.

– С тим у вези прате се макроекономска кретања, прије свега привредне активности од којих зависи могућност повећања пензија – кажу из овог министарства.

Подсјећају да је упоредо с повећањем пензија увећан и износ потребан за њихову исплату. Од почетка године за пензије је исплаћено 642,7 милиона КМ.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Neven 16.06.2022. 23:19
    Malo i nedovoljno porast penzija, u uslovima galopirajuće inflacije prouzrokavane stalnim rastom cijena, nominalno penzije rastu a realno stagniraju ili opadaju. Nepošteno i nehumano kako se i povećavaju linearno, pa nije isto kada se penzija od 300-400 KM poveća za deset posto u odnosu na penzije od 1000 KM, 1500 KM ili 2000 KM. Trebalo je to klasirati do 500 KM, 20 %, preko 500-1000 povečati za 15 %, od 1000-1500 za 10%, a preko 1500 za 5%. Na penziju od 400 KM povećanje 10% samo 40 KM a na penziju od 2000 KM povećanje od 200 KM, nema tu socijalne pravde, nego diskriminacija penzionera sa najnižim penzijama.
Повезане вијести
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 34m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 9m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 8m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 17m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    35m
    0