Penzioneri očekuju još jedno povećanje

16.06.2022. 20:53
1
IZVOR: srpskainfo.com

Prosječna penzija u Srpskoj od početka godine veća je za 60 KM. Ipak, cijene rastu daleko brže, zbog čega predstavnici najstarije populacije najavljuju nove pregovore s Vladom Srpske o povećanju penzija.

Penzioneri u Srpskoj su ovih dana dobili uvećane penzije za 10 odsto, a u avgustu im sleduje i 100 KM jednokratne pomoći. Pa ipak, to nije dovoljno da se poboljša standard penzionera, naročito u vrijeme krize koja nas je pogodila.

Ukoliko se nastavi ovakvo divljanje cijena, Udruženje penzionera očekuje još jedno povećanje penzija u ovoj godini.

– Povećanje od 10 odsto smo dogovorili u martu, ali već nas je u aprilu dočekao veliki rast cijena, a kada je došlo do isplate majske penzije, to povećanje je opet prilično anulirano. Cijene nastavljaju i dalje da rastu zbog svjetskih turbulencija. Pratićemo rast troškova života i prosječne plate, pa ćemo vidjeti koliko ima prostora da dođe do još jednog vanrednog povećanja – ističe za Srpskainfo predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, Ratko Trifunović.

Rano za licitiranje

Koliko bi povećanje trebalo iznositi još je, kažu, rano da licitiraju. Odluka o tome biće razmatrana nakon završetka polugodišta i analize o kretanjima cijena.

– Nadamo se da Vlada neće dozvoliti da bude ugrožen materijalni položaj penzionera zbog rasta cijena, jer su oni najosetljivija kategorija. Do sada su imali senzibiliteta prema najstarijoj populaciji i nadamo se da će tako biti i ubuduće – ocijenio je Trifunović.

Koliko li će izborna godina uticati na to da se pozitivno riješi njihov zahtjev?

– Mi se ne obaziremo na izbore, za nas je Vlada ona koja je izabrana i mjerodavna i s njom sarađujemo. Očekujemo da svaka Vlada, bez obzira ko je bude predvodio, ima sluha za najstariju populaciju – zaključuje Trifunović.

Nakon istupa penzionera u javnosti pitali smo nadležne institucije da li će njihov zahtjev biti ispunjen u ovoj godini s obzirom da su porasli i prihodi u budžetu Srpske i Fonda PIO.

Naime, u decembru prošle godine, po prvi put od postojanja Fonda PIO, iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbijeđen je sav novac potreban za isplatu penzije. Prihod od doprinosa iznosio je 103,71 million KM, a bruto iznos penzije 102,12 miliona KM. 

Posljednjih godina bilježi se stalni rast prihoda po osnovu doprinosa, koji je u 2021. godini iznosio 1,022 milijardi KM.

Trend povećanja nastavljen je i ove godine. Od januara do maja po osnovu doprinosa prikupljeno je 449,75 miliona KM, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu lani. Udio doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao osnovnog prihoda, sada iznosi oko 84 odsto.

Socijalni partner

Iz Fonda podsjećaju da su penzije od početka godine povećane za 14 odsto, kroz redovno usklađivanje i vanredno uvećanje.

– Udruženje penzionera Republike Srpske, po pitanju isplate i povećanja penzije, ima ulogu socijalnog partnera prema Vladi RS i Fondu PIO RS i ono je reprezentativni predstavnik ove populacije. Stoga se njegovo mišljenje, po ovim pitanjima, uvažava i vrednuje. Vlada RS u kontinuitetu, kao što je to činila i do sada, nastavlja da prati rast cijena na malo, troškova života i rast prosječnih plata i u zavisnosti od rasta izvornih prihoda, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se ukaže potreba u skladu s ekonomskom krizom i rastom inflacije, pravovremeno će reagovati sa novim vanrednim povećanjem kako bi zaštitila životni standard najstarije populacije – poručili su iz Fonda.

Na ovaj odgovor nadovezuju se i iz Ministarstva finansija Srpske, u kojem kažu da kontinuirano rade na stvaranju povoljnih ekonomskih uslova za povećanje penzija.

– S tim u vezi prate se makroekonomska kretanja, prije svega privredne aktivnosti od kojih zavisi mogućnost povećanja penzija – kažu iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da je uporedo s povećanjem penzija uvećan i iznos potreban za njihovu isplatu. Od početka godine za penzije je isplaćeno 642,7 miliona KM.

 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Neven 16.06.2022. 23:19
  Malo i nedovoljno porast penzija, u uslovima galopirajuće inflacije prouzrokavane stalnim rastom cijena, nominalno penzije rastu a realno stagniraju ili opadaju. Nepošteno i nehumano kako se i povećavaju linearno, pa nije isto kada se penzija od 300-400 KM poveća za deset posto u odnosu na penzije od 1000 KM, 1500 KM ili 2000 KM. Trebalo je to klasirati do 500 KM, 20 %, preko 500-1000 povečati za 15 %, od 1000-1500 za 10%, a preko 1500 za 5%. Na penziju od 400 KM povećanje 10% samo 40 KM a na penziju od 2000 KM povećanje od 200 KM, nema tu socijalne pravde, nego diskriminacija penzionera sa najnižim penzijama.
Povezane vijesti
Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća
"Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO) "Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO)
Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  18h 44m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  20h 12m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  18h 24m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  15h 30m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  21h 13m
  0