Penzioneri očekuju još jedno povećanje

16.06.2022. 20:53
1
IZVOR: srpskainfo.com

Prosječna penzija u Srpskoj od početka godine veća je za 60 KM. Ipak, cijene rastu daleko brže, zbog čega predstavnici najstarije populacije najavljuju nove pregovore s Vladom Srpske o povećanju penzija.

Penzioneri u Srpskoj su ovih dana dobili uvećane penzije za 10 odsto, a u avgustu im sleduje i 100 KM jednokratne pomoći. Pa ipak, to nije dovoljno da se poboljša standard penzionera, naročito u vrijeme krize koja nas je pogodila.

Ukoliko se nastavi ovakvo divljanje cijena, Udruženje penzionera očekuje još jedno povećanje penzija u ovoj godini.

– Povećanje od 10 odsto smo dogovorili u martu, ali već nas je u aprilu dočekao veliki rast cijena, a kada je došlo do isplate majske penzije, to povećanje je opet prilično anulirano. Cijene nastavljaju i dalje da rastu zbog svjetskih turbulencija. Pratićemo rast troškova života i prosječne plate, pa ćemo vidjeti koliko ima prostora da dođe do još jednog vanrednog povećanja – ističe za Srpskainfo predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, Ratko Trifunović.

Rano za licitiranje

Koliko bi povećanje trebalo iznositi još je, kažu, rano da licitiraju. Odluka o tome biće razmatrana nakon završetka polugodišta i analize o kretanjima cijena.

– Nadamo se da Vlada neće dozvoliti da bude ugrožen materijalni položaj penzionera zbog rasta cijena, jer su oni najosetljivija kategorija. Do sada su imali senzibiliteta prema najstarijoj populaciji i nadamo se da će tako biti i ubuduće – ocijenio je Trifunović.

Koliko li će izborna godina uticati na to da se pozitivno riješi njihov zahtjev?

– Mi se ne obaziremo na izbore, za nas je Vlada ona koja je izabrana i mjerodavna i s njom sarađujemo. Očekujemo da svaka Vlada, bez obzira ko je bude predvodio, ima sluha za najstariju populaciju – zaključuje Trifunović.

Nakon istupa penzionera u javnosti pitali smo nadležne institucije da li će njihov zahtjev biti ispunjen u ovoj godini s obzirom da su porasli i prihodi u budžetu Srpske i Fonda PIO.

Naime, u decembru prošle godine, po prvi put od postojanja Fonda PIO, iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbijeđen je sav novac potreban za isplatu penzije. Prihod od doprinosa iznosio je 103,71 million KM, a bruto iznos penzije 102,12 miliona KM. 

Posljednjih godina bilježi se stalni rast prihoda po osnovu doprinosa, koji je u 2021. godini iznosio 1,022 milijardi KM.

Trend povećanja nastavljen je i ove godine. Od januara do maja po osnovu doprinosa prikupljeno je 449,75 miliona KM, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu lani. Udio doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao osnovnog prihoda, sada iznosi oko 84 odsto.

Socijalni partner

Iz Fonda podsjećaju da su penzije od početka godine povećane za 14 odsto, kroz redovno usklađivanje i vanredno uvećanje.

– Udruženje penzionera Republike Srpske, po pitanju isplate i povećanja penzije, ima ulogu socijalnog partnera prema Vladi RS i Fondu PIO RS i ono je reprezentativni predstavnik ove populacije. Stoga se njegovo mišljenje, po ovim pitanjima, uvažava i vrednuje. Vlada RS u kontinuitetu, kao što je to činila i do sada, nastavlja da prati rast cijena na malo, troškova života i rast prosječnih plata i u zavisnosti od rasta izvornih prihoda, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se ukaže potreba u skladu s ekonomskom krizom i rastom inflacije, pravovremeno će reagovati sa novim vanrednim povećanjem kako bi zaštitila životni standard najstarije populacije – poručili su iz Fonda.

Na ovaj odgovor nadovezuju se i iz Ministarstva finansija Srpske, u kojem kažu da kontinuirano rade na stvaranju povoljnih ekonomskih uslova za povećanje penzija.

– S tim u vezi prate se makroekonomska kretanja, prije svega privredne aktivnosti od kojih zavisi mogućnost povećanja penzija – kažu iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da je uporedo s povećanjem penzija uvećan i iznos potreban za njihovu isplatu. Od početka godine za penzije je isplaćeno 642,7 miliona KM.

 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Neven 16.06.2022. 23:19
  Malo i nedovoljno porast penzija, u uslovima galopirajuće inflacije prouzrokavane stalnim rastom cijena, nominalno penzije rastu a realno stagniraju ili opadaju. Nepošteno i nehumano kako se i povećavaju linearno, pa nije isto kada se penzija od 300-400 KM poveća za deset posto u odnosu na penzije od 1000 KM, 1500 KM ili 2000 KM. Trebalo je to klasirati do 500 KM, 20 %, preko 500-1000 povečati za 15 %, od 1000-1500 za 10%, a preko 1500 za 5%. Na penziju od 400 KM povećanje 10% samo 40 KM a na penziju od 2000 KM povećanje od 200 KM, nema tu socijalne pravde, nego diskriminacija penzionera sa najnižim penzijama.
Povezane vijesti
Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad
Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba
Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme? Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  11h 25m
  7
 • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
  11h 30m
  1
 • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
  12h 22m
  0
 • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
  12h 36m
  0
 • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
  23h 25m
  0