Пет добрих ствари за ваш аутомобил

01.10.2020. 18:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Неколико правила која ће помоћи одржавању аутомобила, чак толико да вјероватно годинама нећете имати проблема.

Прије него што уопште почнемо са савјетима, ради се о јако једноставним стварима. Дакле, уопште нису неке иновације у питању већ ствари које генерално сви знају.

Замјена моторног уља

Вјероватно и најочигледнија ставка на листи, али не брините, чак и механичари праве овако једноставне грешке, а и реално гледано, возачи воле да сами одлучују о замјени уља.

Произвођач мотора је прописао спецификацију уља, а улога механичара је да посавјетује корисника да је такво уље најбоље, потребно је и да се назначи које је уље боље за мотор од понуђених.

Најчешће грешке су одабир уља с погрешном спецификацијом и препоруком, погрешним стандардима и базама, а ту је и старо добро питање да ли би старији аутомобил требало да користи полусинтетичко или минерално уље.

Важно је уље мијењати сваких 10.000 км, највише на сваких 15.000 км, или барем једном годишње, па је било који податак о дужем трајању уља погрешан.

Замјена уља у мјењачу

Мјењач је већ неколико пута био тема о којој смо говорили, а вјерујем да су сви возачи свјесни да се уље у мјењачу мора промијенити док се многи овлашћени сервиси и даље придржавају онога "долити по потреби".

Вјеровали или не, али велики број кварова мјењача, а посебно убрзано трошење лежајева или зупчаника, заправо је посљедица рада са старим, истрошеним уљем или недовољном количином уља.

Уколико је потребно, не би било лоше потражити савјет стручњака за одређени бренд. Потребно је промијенити уље у мјењачу барем сваких 40-50 хиљада километара и увијек користите оно уље које препоручује произвођач.

Наравно, осим ако вам механичар не каже другачије.

Замјена свјећица

Свјећице се редовно мијењају док аутомобил сервисирате у овлашеном сервису и под гаранцијом, а када све то прође свјећице се промијене тек када се појави индикатор провјере мотора или мотор изгуби снагу и заустави се.

Ипак, добре свјећице су веома важне јер су оне одговорне за паљење смјесе горива, али и за процес сагоријевања и за све оно што се дешава унутар мотора.

Неправилно сагорјела смеса, узрокује не само накупљање наслага на свим елементима с којима долази у контакт, већ и, између осталог, утиче на перформансе мотора.

Оштећена или неефикасна свјећица полако уништава мотор и систем за чишћење издувних гасова. Колико често треба мијењати свјећице? Углавном према препорукама произвођача аутомобила. Километража може варирати од 40 до чак више од 100 хиљада км.

Контрола зазора вентила

То је посебно важно у популарним јапанским аутомобилима укључујући брендове Хонда, Субару и Тојота код којих се вентили подешавају ручно.

Одговарајући зазор вентила не утиче само на рад, већ и на радни вијек мотора.

Погрешан зазор вентила може да оштети сједишта вентила, тачније главу мотора, а негативно утиче и на пуњење цилиндра смјесом и на процес компресије, а проблем је у томе што се погрешан зазор вентила не види на неки посебан начин.

То можете примијетити тек кад је одступање јако велико, чује се "куцање" хладног мотора.

Најважније је осигурати исправан зазор вентила у аутомобилима с гасним (ЛПГ) инсталацијама. У овом случају треба их провјеравати сваких 20.000 км.

Искључите систем старт и стоп

Механичари не сумњају да овај систем штеди гориво, али не штеди дијелове аутомобила. Многи мисле да овај систем узрокује трошење делова мотора, убрзано трошење алнасера и убрзано трошење акумулатора.

Систем старт и стоп за сам мотор је важан, јер се током вожње мотор више пута гаси и покреће.

Наравно, не треба у потпуности онемогућити старт и стоп, али понекад то заиста значи, рецимо када се на аутопуту стоји на наплатној рампи. Добро је да тада загријан мотор настави да "дише", односно ради у празном ходу, јер је тада у функцији подмазивање и хлађење.

Можда ћемо коришћењем система старт и стоп уштедити неколико или десетак литара горива годишње, што је ипак мање у односу на цијену батерије.

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Остао без аута због дуга од 11.000 КМ Остао без аута због дуга од 11.000 КМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 52m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 10m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 37m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 46m
    0