Пет питања уочи Зимских олимпијских игара у Пекингу

03.02.2022. 09:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Зимске олимпијске игре у Пекингу ће бити посебне -због пандемије короне, али и због политичке ситуације у Кини. Колика су ограничења? Колико је спортиста стигло и колико слободно могу да се крећу? И шта је са бојкотом?

Ко учествује на Зимским олимпијским играма?

У Пекингу ће се за медаље борити око 2.900 спортисткиња и спортиста из више од 90 националних савеза. Међу њима је и 149 спортисткиња и спортиста из Њемачке. Најстарија учесница Олимпијских игара је 49-годишња Клаудија Пехштајн. За њемачку представницу у брзом клизању то ће бити осме Олимпијске игре.

До краја Игара, 20. фебруара, предстоји 109 такмичења - седам више него на Зимским олимпијским играма 2018. године у Пјонгчангу. Разлог за то су мјешовита такмичења која су недавно уврштена у програм, на примјер у скијашким скоковима, брзом клизању на кратким стазама и у сноуборду. Такође, боб је добио дисциплину монобоб за жене.

За разлику од Љетних олимпијских игара, великих звијезда нема много. Међу њима су дефинитивно америчка алпска скијашица Микаела Шифрин и актуелни олимпијски шампион у умјетничком клизању, Хању Јузуру из Јапана. Изузетна спортисткиња је и холандска брза клизачица Ирен Вист. Од спортиста из Њемачке највећа очекивања су од Феликса Лоха и Наталије Гајзенбергер у санкању и Франкческа Фридриха у бобу.

Гдје се одржавају такмичења?

Такмичења су распоређена на три локације: Пекинг, Јанцин и Џангђакоу. У главном граду се одржавају такмичења у хокеју, брзом клизању, брзом клизању на кратким стазама, умјетничком клизању и карлингу. Поново ће бити коришћене неке од хала Љетних олимпијских игара из 2008. године, док је хала за брзо клизање нова. Такмичење у сноуборду и скијању слободним стилом биће одржано на посебно занимљивом мјесту, у некадашњој индустријској зони.

 

Они који се надмећу у алпском скијању, бобу и санкању, мораће да путују око 75 километара сјевероисточно од олимпијског села, до Јанцина. Тамо су новоизграђена боб стаза и новоизграђене скијашке стазе. У Џангђакоуу, на око 180 километара од Пекинга, биће одржана такмичења у сноуборду, скијању слободним стилом, као и биатлону, скијашком трчању, скијашким скоковима и нордијској комбинацији.

Пекинг, Јанцин и Џангђакоу су повезани новом, брзом железничком пругом. С обзиром на то да на све три локације чак и зими нема довољно снијега, Зимске олимпијске игре ће по први пут бити одржане у потпуности на вјештачком снијегу. Поред тога, Јанцин и Џангђакоу се налазе у резервату природе, чија је површина за потребе Олимпијских игара смањена за скоро четвртину.

Каква је епидемиолошка ситуација у Пекингу?

Организатори предузимају све како би обезбиједили "несметан ток Зимских олимпијских игара". Дио стриктне стратегије "без ковида" су масовна тестирања, ограничавање контаката и затварање дијелова града или чак читавих милионских градова. Прије и по доласку сви морају бити тестирани и смију да се крећу само унутар "затворених кругова". Обавезна су дневна ПЦР тестирања, а резултати морају да се учитају у званичну апликацију "Мy2022", заједно са подацима о тјелесној температури и општем здравственом стању.

Та апликација већ је била на мети критика због забринутости за заштиту података о чему је и DW извјештавао. Постојала је забринутост и због могућих манипулација са тестовима и граничним вриједностима. Свако ко је позитиван мора у десетодневни карантин, али он може бити скраћен са два негативна теста у размаку од најмање 24 сата.

"Безбједност и здравље учесника су наш главни приоритет", поновио је у уторак новинарима Џао Вејдонг, портпарол Пекиншког организационог комитета (БОЦ). Међутим, Кинези нису успјели да остваре циљ да спријече долазак омикрон-варијанте у земљу.

И поред строгих мјера, спортске манифестације ће бити одржане пред публиком. Број посјетилаца из Кине ће бити ограничен, публике из иностранства неће бити. У јануару је обустављена и продаја карата.

Колико има политике на Олимпијским играма у Пекингу?

О мјесту одржавања Зимских олимпијских игара већ дуго се није са толико критика расправљало као сада. Заправо, посљедњи пут се то догодило када је кинеска пријестоница била домаћин Летњих олимпијских игара 2008. године.

У то вријеме постојала је нада да би олимпијске игре могле да допринесу политичким промјенама и отварању земље. То се, међутим, није десило. Напротив, кинески политички систем тренутно је рестриктивнији него икад: систематско угњетавање Ујгура и Тибетанаца, гушење опозиције у Хонгконгу, ширење надзора у читавој земљи и случај тенисерке Пенг Шуаи - због кршења људских права неке државе су одлучиле да дипломатски бојкотују Игре, попут САД, Велике Британије и Јапана. Водећи политичари и дипломате тих земаља неће присуствовати такмичењима. Иако се њемачка влада званично није прикључила том бојкоту, ни канцелар Олаф Шолц, ни други чланови владе, ни предсједник Франк-Валтер Штајнмајер неће отпутовати у Пекинг.

Долазак је, међутим, најавио руски предсједник Владимир Путин - иако је Русија искључена из такмичења. Због афере с допингом на Зимским олимпијским играма у Сочију, у коју је била укључена и сама држава, представници из Русије се такмиче као "неутрални спортисти", под олимпијском заставом. Путину је дозвољено да дође само зато што га је званично позвао кинески предсједник Си Ђинпинг.

Да ли спортисткиње и спортисти смију да дају политичке изјаве?

- Свака изјава или понашање које нарушава олимпијски дух, а прије свега крши кинеске законе и прописе, имаће посљедице - упозорио је члан БОЦ Јанг Шу.

Међународни олимпијски комитет (МОК) указује на своју Олимпијску повељу, у којој стоји да су политичке изјаве на конференцијама за штампу, у интервјуима или путем друштвених медија дозвољене, али да им није мјесто на такмичењима или додјелама медаља. Поред тога, постојала је и напомена да се поштују "важећи закони", али није прецизирано шта би то требало да значи.

Стога је под великим знаком питања да ли ће се неки спортиста заиста усудити да јавно критикује политичку ситуацију у Кини. У сваком случају, удружење "Атлете Њемачке" то не савјетује, с обзиром на недостатак подршке МОК. Дирк Шимелфениг, шеф њемачког олимпијског тима, у интервјуу за јавни сервис ЗДФ каже: "Имамо игре с два неизвјесна фактора. Један фактор је корона, а други Кина."

Коментари 0
Повезане вијести
Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Сара Ћирковић: Сада сањам олимпијску медаљу Сара Ћирковић: Сада сањам олимпијску медаљу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 18m
    8
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 40m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 48m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 54m
    2
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 2m
    0