Пет радника погинуло за осам мјесеци у Српској

01.10.2023. 21:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За осам мјесеци ове године на радном мјесту погинуло је пет радника, док је током читаве прошле године забиљежено седам повреда на раду са смртним исходом.

Према подацима Инспектората Републике Српске за ову годину, два радника су погинула у грађевинарству, два у шумарству и дрвној индустрији, док је једна повреда са смртним исходом забиљежена у електропривреди.

- У истом извјештајном периоду догодило се и 47 тежих повреда на раду, од чега девет у шумарству и дрвној индустрији, једна у електропривреди, осам у грађевинарству и 29 у осталим дјелатностима - истакли су у Инспекторату за "Независне новине".

Као најризичније дјелатности и даље се издвајају грађевинарство, електропривреда, те шумарство и дрвна индустрија, у којима, према подацима Инспектората, посматрано по годинама постоји континуитет настанка повреда на раду.

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, истиче да је основни проблем непоштивање одредаба Закона о заштити на раду и Стратегије о заштити здравља на раду, додајући да су поменути документи доста добри, иако постоји и простор за њихову дораду.

- Проблем је у примјени и што се то не поштује. Велики проблем је што инспекцијске контроле не раде надзор од самог почетка градње. Заштитна опрема не подразумијева само шљем, добре ципеле и рукавице. Заштита на раду подразумијева заштићен објекат са добрим скелама, са добрим заштитним мрежама, а тек онда лична заштитна опрема коју радници морају да користе -истакла је Врабичићева за "Независне новине".

Она наводи да се на грађевинским објектима може видјети велики број радника који користе шљемове, међутим, према њеним ријечима, шљемови су најмања заштита.

- Потребно је вршити стални надзор над објектом, над радницима, над употребом заштитне опреме и над тим да ли послодавац испуњава све обавезе које мора везано за заштиту на раду - рекла је Врабичићева.

Како истиче, досадашња пракса је показала да је веома мали број пропуста радника, док је највећи проблем необезбијеђен објекат.

Мишљењу Врабичићеве иде у прилог и податак Инспектората који говори да су инспекцијске контроле показале да се најчешће утврђене неправилности односе на пропусте у погледу организације и спровођења мјера заштите на раду, као и примјену превентивних мјера и оспособљавање радника за безбједан рад.

Према подацима Републичке инспекције рада, током осам мјесеци ове године извршено је 1.000 контрола у области заштите на раду, од чега је 411 било са утврђеним пропустима.

- У циљу отклањања неправилности, субјектима контроле изречено је 228 управних мјера, док је због почињених прекршаја издато 116 прекршајних налога у вриједности од око 222.150  КМ -наведено је у Инспекторату.

Када је ријеч о подацима за претходне три године, у Инспекторату наводе да је највише повреда на раду са смртним исходом забиљежено у 2021. години. Тада је за 12 мјесеци погинуло 15 радника, док је забиљежено 100 тежих повреда.

Коментари 0
Повезане вијести
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 48m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    19h 20m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    22h 4m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    17h 42m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    14h 14m
    0