Пет разлога због којих је добро имати мачку

18.11.2023. 21:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због своје умиљате природе, ови љубимци дјелују умирујуће на људе и смањују стрес...

Вјеровали или не, мачке су љубимци који најпозитивније утичу на здравље, кажу стручњаци. Пријатељство и узајамна љубав људи и мачака трају вијековима, а према последњим истраживањима, ове умиљате животиње својим друштвом побољшавају власниково здравље. Сазнајте пет начина како мачке делују на квалитет вашег живота.

Оснажују срце

Због своје мирне природе мачке делују релаксирајуће на људе, што умањује стрес. Истраживачи на Универзитету у Минесоти показали су да је код власника мачака и до 40 одсто мањи ризик од срчаног удара, а до 30 одсто од других срчаних болести.

Друштвенији смо

Француски стручњаци тврде да се код људи у присуству мачке биљежи већа концентрација окситоцина, хормона који се излучује кад смо окружени пријатељима и љубавним партнерима. Окситоцин се ослобађа посредством додира, па миловање мачке директно утиче на његов ниво у људском тијелу. Особе с благим аутизмом показале су повећану комуникативност и лакше повезивање с другима уколико су се непосредно пре контакта дружиле с мачкама.

Јачају имунитет

Мачке воле да се играју и често знају да насмију своје власнике. Било да "лове" свој реп или оштре канџе на гребалици, својим комичним понашањем одржавају људе око себе у добром расположењу.

Чувају дисајне путеве

Неколико истраживања показало је да деца која су у детињству имала мачке нису имала тешкоћа с респираторним алергијама.

Поправљају расположење

Према студији из Велике Британије, особе које су се суочиле с трагичним губитком партнера показале су бржи емоционални опоравак уколико су имале мачку кућног љубимца. Љубимци пружају невербалну друштвену потпору и тако смањују осјећај усамљености, преноси Информер.

Коментари 0
Повезане вијести
За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ
Увођење репресивних мјера према неодговорним власницима кућних љубимаца Увођење репресивних мјера према неодговорним власницима кућних љубимаца
Нацрти одлука о начину држања и извођења кућних љубимаца и држању домаћих животиња у Источној Илиџи Нацрти одлука о начину држања и извођења кућних љубимаца и држању домаћих животиња у Источ...
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 14m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 9m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 3m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 31m
    0