Петиција узалудна, Соколац добија мини хидроелектрану

09.01.2020. 11:52
0
ИЗВОР: capital.ba

Министарство енергетике и рударства Републике Српске добило је од Владе зелено свјетло за покретање поступка додјеле концесије за изградњу мале хидроелектране на ријеци Каљини у општини Соколац, сазнаје портал capital.ba.

Концесија ће бити додијељена поред отвореног отпора и негодовања риболоваца, грађана Сокоца и љубитеља природе, а који су средином новембра прошле године у овој локалној заједници организовали протест и потписивање петиције са којим су јасно поручили како су против те идеје.

У плану је да хидроелетрана “Каљина” има инсталисану снагу од 0,3 мегавата и годишњу производњу од 1,5 гигават часова. Процијењена вриједност инвестиције износи 1,47 милиона конвертибилниих марака.

Изградња је планирана на дијелу водотока низводно од моста на путу за село Бања Лучица, на подручју мјесне заједнице Каљина.

Иницијативу за додјелу концесије је поднијело предузеће “ВГ Екоенергија” из Вишеграда а које поред хидроелектране у Сокоцу жели да гради и два слична енергетска објекта на ријекама Бијели и Црни Рзав у Вишеграду.

- Овлашћује се министарство Енергетике и рударства РС да припреми документацију за јавно надметање и у сарадњи са Комисијом за концесије спроведе поступак додјеле концесије у складу са законом - наводи се у одлуци Владе РС.

Слика

Иначе, из Удружења спортских риболоваца “Биоштица” из Сокоца су недавно упутили отворено писмо носиоцима власти у Републици Српској у којем оптужују Милована Цицка Бјелицу, начелника општине да помаже инвеститору да се докопа дозволе за градњу. 

- За градњу су једино они који желе да се од посла са малим хидроелектранама прави новац по цијену уништавања свог живог свијета укључујући строго заштићене аутохтоне врсте. Сем затирања биљног и животињског свијета нарушава се и живот локалног становништва што су утврдила и истраживања - стоји у писму које је између осталог адресирано и на Милорада Додика, члана Предсједнишва БиХ. 

Бјелица са друге стране у кратком разговору за capital.ba каже како оптужбе нису тачне.

- У питању је објекат снаге 300 киловата за које општина нема надлежност. Влада доноси коначну одлуку и ја ту не могу ништа - рекао је Бјелица.

Поручио је како ће општина ускоро изаћи са званичним ставом по овом питању.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 57m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 59m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 52m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 57m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 0m
    1