Петоро малих Ћеранића су понос Романије – помозимо да добију топли дом!

16.11.2019. 18:07
1
ИЗВОР: NebojšaVukanovićINFO

Небојша Вукановић, актуелни посланик Народне скупштине Републике Српске, доноси нам репортажу о породици Ћеранић из села Соколовићи на Романији, која након угинућа стада оваца те болести оца Косте, није у могућности сама да створи достојне услове за живот. Ћеранићима је потребна нова кућа у којој ће живјети, и стадо оваца које ће им бити основни извор прихода. 

Репортажу преносимо у цјелости:

"Много сам репортажа снимио и написао у протеклих 12 година, али никада нисам имао топлију и емотивнију људску причу о срећној насмијаној породици, богатим родитељима петоро прекрасне скромне дјеце, малим Ћеранићима из села Соколовићи на Романији. Осмјех и радост веселе и раздрагане дјеце показују шта је права срећа и радост, како добри и скромни уживају у малим стварима. Поносна мајка Блаженка има свега 27 година. Удала се јако млада, након првог разреда средње школе са 16 година, и родила три кћерке и два сина. Најстарија Гордана је седми разред основне школе, а мали Јовица има свега три мјесеца.

Слика

Све до недавно Ћеранићи су живели пристојно и скромно, обрађивали имање, имали велико стадо оваца а дјеца ни у чему нису оскудјевала. Нажалост чудна болест је изненада напала овце и за кратко вријеме уништила цијело стадо, а Ћеранићи остали без основног извора прихода. Невоља никада не иде сама, па је глава породице, отац Коста, после тешког рада на бренти и уједа крпеља оболио од упале панкреаса и јетре, па не може више да ради тешке послове, а за терапију и лијечење потребан је велики новац.

Колико је цијела породица вриједна и не либи се никаквог посла говори чињеница да је Блаженка родила малог Јовицу само пар сати након што је шишала код комшије овце за дневницу, а потом оставила маказе и отишла у породилиште.

Кућа у којој станују Ћеранићи је скромна и трошна колиба од дрвета, саграђена давне 1926. године и након скоро 100 година је неусловна за боравак дјеце, јер нема прозора на соби и немогуће је зими, кад на планини падне снијег, довољно загријати просторије да дјеци и укућанима није хладно. Иако до школе свакодневно пјешаче 4 километра, устају у 5 и по мраку пјешаче макадамским путем до аутобуса, Гордана, Александар и Александра су одлични и веома добри ученици, тако лијепи и скромни да истичу да им није потребно ништа да би имали срећно дјетињство у топлом родитељском дому.

Ипак да би Ћеранићи имали топао дом и услове за живот достојне човјека 21. вијека неопходно је саградити поред старе нову монтажну кућицу, и обновити стадо оваца, како би на селу имали основни извор прихода. Ова породица је толико скромна, поносна и поштена да се након бројних невоља и искушења, прије свега са угинућем великог стада оваца, ником није обратила за помоћ, нити им је неко из општине, Владе или неке друге институције некада нешто помогао.

Због неплаћене РТВ претплате РТРС-у блокиран је рачун овој породици, на њихову велику срамоту јер су умјесто блокаде требали доћи и помоћи у невољи, па сви добри људи који желе помоћи Ћеранићима да добију кров над главом и обнове сточни фонд могу уплатити средства на рачун њихове куме и пријатеља.

Број жиро рачуна: 5550000029096138

 

Милена Сантрач

Слика

Ова дивна породица и прекрасно петоро дјеце су заслужили нашу помоћ и подршку да ријеше проблеме и невоље које су их задесиле и поново стану на ноге. Предложићу да сви ми посланици у Народној скупштини Републике Српске помогнемо колико можемо, одвојимо бар 10% од плате, и скупиће се средства да се купи монтажна кућа, а вјерујем да ће „Стеко“ и друге компаније изаћи у сусрет. Много је фирми које добијају новац и тендере из буџета, и они би на првом мјесту требали показати разумјевање, колективну свијест и одговорност, подијелити дио профита са онима којима је новац и кров над главом најпотребнији. Покажимо на дјелу солидарност и одговорност, да нису у нама уништили све људско и добро, да смо спремни једни другима притећи у помоћ кад се нађемо у невољи. Ћеранићи славе Светог Аранђела, слава им је за који дан, а ако наредну славу дочекају у новом топлом дому, дјеца се не мрзну у хладној и влажној соби, њиховој срећи неће бити краја. Надам се искрено да ће ова топла људска прича и репортажа пробудити емоције код многих, и да ћемо помоћи Кости и Блаженки да своје петоро дјеце изведу на прави пут."

 

Аутор: Небојша Вукановић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 16.11.2019. 21:55
    Neka vam Bog dragi srecu i zdravlje podari!
Повезане вијести
Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“ Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“
Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима
Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 40m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 35m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 23m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 29m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 57m
    0