Петричевић: Створити услове за повећање плате

30.09.2019. 11:21
0
ИЗВОР: Срна

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је намјера Владе Српске да створи повољне услове и реалне могућности за повећање плата.

Петричевић је подсјетио да је већ извршено пореско растерећење рада кроз повећање неопорезивог дијела плате са 200 на 500 КМ, те тако повећане плате свим запосленима у Републици Српској.

-У 2019. години измјенама закона настављено је са спровођењем мјера и реформи, а једна од најзначајнијих је Закон о подстицајима у привреди, чији је циљ повећање плата радника у реалном сектору. Право на подстицај се остварује у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години. Први захтјеви ће се подносити почетком 2020. Године-, рекао је Петричевић за "Независне новине".

Он је истакао да је рано говорити о конкретним ефектима који се очекују од примјене овог закона, али да влада велико интересовање пословне заједнице за подстицајне мјере прописане овим актом.

Говорећи о томе колико је реално да до краја ове године просјечна плата у Српској буде 1.000 КМ, Петричевић је истакао да је евидентно значајно повећање плата.

-Просјечна плата у јулу 2019. године износила је 912 КМ и већа је за 7,1 одсто него у истом мјесецу претходне године, када је била 848 КМ. Ови економских параметри нису у потпуности задовољавајући. Желимо да просјечна плата има тренд раста, односно да иде узлазном путањом. Такође, желимо да се стопа незапослености смањује кроз повећано запошљавање у привреди. Тек тада ћемо бити спремни да изјавимо да смо остварили значајне економске успјехе-, каже Петричевић.

Говорећи о најављеном доношењу регистра подстицаја, он је навео да је циљ да буде обезбијеђен јасан и свеобухватан преглед планираних, одобрених и реализованих подстицаја привреди Републике Српске, и то на републичком и на локалном нивоу.

-Формирали смо радну групу, извршили мапирање свих доступних постицаја, те израдили, усагласили и усвојили правни оквир на његову израду. Подаци о подстицајима би се уносили у регистар путем јединствене електронске и стандардизоване апликације инсталиране у свим републичким органима и јединицама локалне самоуправе-, нагласио је Петричевић.

Према његовим ријечима, неопходно је обезбиједити квалитетно софтверско рјешење за чију израду је Министарство привреде и предузетништва аплицирало за донаторска средства код УСАИД-а, будући да потребна средства превазилазе буџетске могућности овог ресора.

-Министарство је реализовало све планиране активности у вези са израдом регистра подстицаја и тренутно се његова пуна реализација пролонгира до момента када ће бити обезбијеђена финансијска средства за израду софтверског рјешења-, каже Петричевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ово ће бити загарантоване плате радника у Српској у складу са њиховом струком Ово ће бити загарантоване плате радника у Српској у складу са њиховом струком
Минимална плата довољна за петину трошкова живота у БиХ Минимална плата довољна за петину трошкова живота у БиХ
Највише страних радника из Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Кине.. Највише страних радника из Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Кине..
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 12m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 35m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 8m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 5m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 56m
    0